Erősödő keleti vasúti kapcsolatok

iho   ·   2014.04.02. 10:30

Az Orosz Államvasutak (RZSD), a Transcontainer, a MÁV Zrt. és több vasútvállalat részvételével zajló tanácskozás a kormány Keleti Nyitás politikájához illeszkedik. Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója kezdeményezésére két munkacsoport – Moszkvában és Budapesten – kezdte meg működését, 2014 áprilisában az orosz fővárosban és Záhonyban tartják üléseiket.

A 2013-ban Budapesten tartott TSZKT (Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsa) ülésen huszonnégy ország delegáltja volt jelen. A fórumon a logisztikai és a tranzitálási lehetőségek megtárgyalásán túl Dávid Ilona és Alekszandr Misarin, az RZSD első elnökhelyettese szándéknyilatkozatot írt alá a két vasút közötti kapcsolatok elmélyítéséről és az összeurópai, továbbá az eurázsiai közlekedési rendszerekbe való integrálódásról.

A mostani, április 1-jén kezdődött záhonyi ülés a térség vasúti kapacitását, a szállítási lehetőségeket, a Záhony-Port Zrt.-t mutatja be, az értekezleten valamennyi, Magyarországon működő vasúttársaságnak lehetősége van bemutatkozásra és kapcsolatfelvételre az orosz féllel. A Transcontainer és az RZSD a térséggel kapcsolatos logisztikai elképzeléseit, a lehetséges fejlesztési irányokat mutatja be, a program szándéknyilatkozat aláírásával zárul.

Az április végi, moszkvai ülés fő témája az európai V. és VII. korridorok és a TSZKT összehangolása lesz.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek