Felavatták Európa egyik leghosszabb víz alatti alagútját Lengyelországban

MTI/iho   ·   2023.07.01. 15:00
00_viz_alatti_alagut

A részben uniós forrásokból megvalósult beruházás zökkenőmentes közlekedést tesz lehetővé a helyiek és a térségbe látogatók számára, és katalizátora lesz a régió gazdasági fejlődésének.

Megnyitották a pomerániai Usedom és Wolin szigetét, és ezzel Świnoujście városközpontját Lengyelország többi részével összekötő 1440 méter hosszú víz alatti közúti alagutat, ami állandó kapcsolatot termet a szigetek között.

Świnoujście lakosai, különösen a Nyugat-Pomeránia régió fővárosában, Szczecinben dolgozók számára az eddigi komppal történő napi ingázás meglehetősen hosszú és kihívásokkal teli volt. Az alagút ezt az utazást alapvetően változtatja meg, mivel az átkelés mostantól mindössze két-három percet vesz igénybe.

Megkönnyíti továbbá a Lengyelország és Németország közötti közlekedést, új lehetőségeket teremt a befektetések és a munkahelyteremtés szempontjából a régióban. Az összeköttetés javításával az alagút megerősíti a kapcsolatokat Świnoujście és a szomszédos települések között, elősegítve ezzel a regionális együttműködést.

A 2018 júniusában jóváhagyott projekt 162,3 millió euró kohéziós támogatásban részesült, a beruházás teljes költségvetése 191,5 millió euró volt. A 2014–2020 közti időszakban Lengyelország több mint 78,8 milliárd euró uniós kohéziós támogatásban részesült, amelyből 28,2 milliárd eurót az infrastruktúrával és a környezeti tudatossággal összefüggő programra fordítottak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Autóbuszközlekedés

Ez a balkanyar most más volt, ünnepibb: újra lehetett fotózni egy negyvenöt évvel ezelőtt készült fotót Szegeden

iho/közút   ·   2024.04.29. 12:10

Az 5-ös vonalon a Bartók tér és Újszeged, Gyermekkórház között négy és fél évtizede indult el a trolibusz-közlekedés, elsőként a vidéki nagyvárosok között. Emlékjeggyel, emlékmatricával és egy emlékezetes szalagátvágós balkanyarral ünnepelte az évfordulót a Szegedi Közlekedési Társaság.