Feleannyi EU-s pénz közlekedésre

MTI   ·   2013.02.07. 17:56

A csütörtökön kezdődő rendkívüli EU-csúcstalálkozón elterjedt értesülések szerint az Európai Tanács elnöke, Van Rompuy úgy gondolja, hogy a Connecting Europe elnevezésű infrastruktúra-fejlesztési program lehetne az egyik vesztese a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós keretköltségvetés további nyesésének.

Herman Van Rompuy legutóbbi tervezete azzal számol, hogy a közlekedési és egyéb infrastrukturális kapcsolatok, hálózatok fejlesztésére a szóban forgó hét év alatt az Európai Bizottság által korábban tervezett 40 milliárd euró helyett 20 milliárdnál kevesebb maradna.

A legfrissebb kiszivárogtatások megerősítették azoknak a korábbi adatoknak a helytálló voltát, miszerint a költségvetés tervezett kiadásainak főösszegét a tavaly novemberben előterjesztett – de akkor el nem fogadott – 935 milliárd euróról 905 milliárdra, a pénzügyi kötelezettségvállalások szintjét pedig 971,9 milliárdról 956,9 milliárdra csökkentenék.

A csúcstalálkozóra érkezve Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy az álláspontok még távol állnak egymástól. Ezt megerősítették más nyilatkozatok is. David Cameron brit miniszterelnök leszögezte, hogy ő csak akkor hajlandó aláírni a megállapodást, ha tovább faragják a költségvetési kiadásokat. Francois Hollande francia köztársasági elnök ugyanakkor a mezőgazdasági támogatások értékőrzésének fontosságát emelte ki.

Petr Nečas cseh kormányfő a tervezetet méltánytalannak és elfogadhatatlannak nevezte. Szavai szerint határozott és világos felhatalmazással érkezett Brüsszelbe és kész arra, hogy vétót emeljen.

Kapcsolódó hírek