Felforrt a Bz hűtővize Szabolcsban, utasokat égetett meg

Károly Szabolcs   ·   Frissült: 2023.07.17. 16:27
117194

A motorkocsi feltehetően műszaki hiba miatt okozott súlyos sérüléseket Hodásznál.

Lázár János szakminiszterként Facebook-oldalán ezt írta:

A MÁV is sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, és közölte, a sérült utasok a társaság csoportos balesetbiztosítási szerződése alapján kártérítésre is jogosultak. Kérik őket, hogy vegyék fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal. A MÁV-Start szintén vizsgálatot rendelt el az ügy miatt.

 

Korábban írtuk:

A Debrecenből 11 óra 13-kor Fehérgyarmatra induló, a 117 384-es és a 117 194-es motorkocsikból álló, 6314-es számú személyvonat egyik motorkocsijának tartályából Hodász állomás környékén kiáramlott a gőz, mely égési sérülést okozott több utasnak, akiket a kiérkező mentők elláttak. A vonatot Hodásztól lemondták, az utasokat pótlóbusz vitte tovább.

Az eset rávilágít a MÁV-Start mellékvonali járműállományát érintő karbantartási hiányosságokra. Az elavult, 35–45 éves ex-Bzmot motorkocsik harmada áll, jó pár útátjárós balesetekben tört össze, de a gördülőképes példányok egy jó része is napi szinten esik-kel. A mellékvonali közlekedés a vasúttársaság minden igyekezete ellenére is ezer sebből vérzik, állandó a forráshiány. A MÁV-Start 2021-ben kezdte meg a motor- és mellékkocsik ráncfelvarrási programját, mely során az elmúlt közel harminc évben megszokott piros–sárga festésüket kék–fehérre cserélik, továbbá az üléshuzatokat is újrakárpitozzák. Habár a motorkocsik egy része az elmúlt néhány év során légkondicionáló berendezést kapott, komolyabb motorikus vagy műszaki korszerűsítés viszont szóba sem került.

Apró megoldást jelenthet, hogy a Cseh Vasutak (Ceské Dráhy, CD) a flottafrissítési beruházásainak köszönhetően több tucat szintén Studénka-gyártású, 809-es és 810-es sorozatú motorkocsit próbál majd értékesíteni a közeljövőben, gyakorlatilag aprópénzért: néhány 100 ezer koronáért, vagyis körülbelül kétmillió forinttól. Információink szerint a csehek hajlanának arra, hogy a Startnak adjanak el a jó állapotú kéttengelyes járművekből, melyekre láthatóan nagyobb szükség lenne, mint bármikor.

(Nyitóképünkön az égési sérülést okozó vonat egyik motorkocsija, a 117 194-es Ózdon. Fotó: Vörös Attila)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek