Felújították Honecker bosszúját

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.06.12. 12:00
honekr_01

A mindenki által csak Honecker bosszújaként emlegetett és ismert Bdmtee sorozatú kocsik most egyenként a Cseh Vasutak saját tulajdonában lévő DPOV járműjavítóba kerülnek, ahol teljeskörű felújításon esnek át – még azok is, amelyeket már idő közben más-más tervek alapján valamilyen szinten felújítottak. A vagonokat a VEB Waggonbau Bautzen gyárában építették 1989–90-ben. Azóta kisebb átalakítások történtek, de nem mindegyik kocsi esett át fiatalítási kúrán. A személykocsik új, textilhuzatos üléseket kapnak, legnagyobb részben egymás utáni sorokban, így lehajtható asztalkákkal lesznek ellátva. Néhány helyen azonban egymással szembeni négyeseket találunk, ezek közé asztalok is kerültek. A konnektorok, töltők, USB benetet, wifi, LCD monitorok, korszerű utastájékoztató rendszer, kerékpárkampók mind ott vannak a Czech Raildays kiállításon most bemutatott kocsiban. Újdonság, hogy az ajtókat végre központilag lehet majd nyitni/zárni a megfelelő oldalon.

A képre kattintva galéria nyílik Jan Šindelář fotóiból

A kocsik technikai felszereltségét (UIC-X, GP 200-as forgóváz, 160 kilométer/óra maximális sebesség) tekintve már a beszerzéskor korszerűbbek voltak, a szűkös bőrülések miatt azonban sokan utálták, s még mindig utálják őket. A jelenlegi felújítás egész jól sikerült, az ülőhelyek számát 96-ról 80-ra csökkentették, így máris több hely jut a lábaknak. A felújításnak köszönhetően a regionális személyszállításban további tíz tizenöt évig szolgálhatnak még az egyébként technikailag kiváló állapotban lévő kocsik.

A Bdmtee kocsik főleg ingavonatokban közlekednek személy- és sebesvonatokon

A Bdmtee kocsik új zárt rendszerű WC-t, új padlózatot, belső burkolatokat és LED világítást is kapnak. Hét kerékpár szállításra alkalmas egy kocsi, s a kísérőszemélyzet is kap egy leválasztott sarkot magának. A tervek szerint összesen ötvenhárom ilyen kocsi újul meg a közeljövőben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek