Felvásárolja a Vossloh spanyolországi üzemegységét a Stadler

iho   ·   2015.11.05. 13:45
400px_vfli_vossloh_euro4000

Habár a tranzakció az illetékes versenyhatóságok jóváhagyásától függően várhatóan csak 2016 első negyedévében fejeződik be, azonban visszamenőleges hatállyal 2015. július elsejétől lesz érvényben. A Stadler a Vossloh Valenciához közeli, albuixech-i Rail Vehicles üzletágáért negyvennyolc millió eurót fizet, valamint átvesz 124 millió euró adósságot is.

A német Vossloh vállalati szerkezetátalakítást hajt végre. Ennek részeként tavaly eladásra kínálta fel a felfüggesztett közlekedési részlegén belüli három üzletágat, köztük a dízel-elektromos mozdonyokat, könnyűvasúti járműveket és metrókat a hazai és nemzetközi piacok számára tervező és építő spanyolországi üzemegységet is. Az International Railway Journal információi szerint az ISO 9001 minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkező üzem 2014-ben 223,2 millió, 2015 első kilenc hónapjában pedig 182,4 millió euró bevételt könyvelhetett el, gyártási kapacitása eléri az évi százötven járművet. A Stadler az egység irányítását és az összes jól bevált funkcióját Valenciában hagyja, a továbbiakban mozdonytervezési kompetenciaközpontként szeretné azt üzemeltetni.

A leginkább dízelmozdonyokat – köztük a felvételen látható Euro 4000-es sorozatot – és villamosokat előállító Vossloh Rail Vehicles (korábban Vossloh España) üzemegység a Stadler tulajdonába kerül<br>(fotó: Global Rail News)

A Vossloh szerint a vasúti iparban kiemelkedő tapasztalatokkal bíró, nagy hírnevű és megbízható Stadler által nagyon jó kezekbe került a valenciai központ. A Rail Vehicles üzemegység a Stadler-csoporton belül fejlődhet tovább. Az új, svájci tulajdonos szerint a spanyolországi üzem tökéletesen illeszkedik a Stadler Rail termékkínálatába, ráadásul a dízelmozdonyok területén elért versenyképesség és innováció okán új piacokat is megnyit a vállalat előtt.

A Vossloh folyamatosan halad előre tavaly decemberben elfogadott középtávú stratégiájával, mely a közlekedési üzemegységek eladását foglalja magába, bár a korábban Vossloh Kiepe néven ismert, düsseldorfi központú Vossloh Electrical Systems és a kieli Vossloh Locomotives tulajdonosváltása még nem kézzelfogható. A tranzakciókat a Vossloh 2017 végéig szeretné megvalósítani, de addig is mindent megtesz majd a két ág fejlesztése érdekében. A növekedő bevételt termelő kieli mozdonygyártó részleg várhatóan 2016 közepén költözhet át az új, Kiel-Suchsdorfban található, jelenleg még építés alatt álló üzembe. A Vossloh Electrical Systems bevétele 2015 első kilenc hónapjában jelentősen, a tavalyi eredményhez képest ötvennyolc százalékkal emelkedett – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek