Folyékony hidrogénüzemű tesztrepülésen kezd dolgozni a KLM

iho/repülés   ·   2024.07.28. 12:00
00_klm_hidrogen

A holland királyi légitársaság és a ZeroAvia együttműködési megállapodást kötött, aminek célja, hogy a gyártó ZA2000-es hibrid hajtóművével emissziómentes tesztrepüléseket hajtsanak végre folyékony hidrogén felhasználásával.

A hidrogén-elektromos hibrid hajtómű üzemanyagcellákban lévő folyékony hidrogén felhasználásával állít elő elektromos áramot, amelyet aztán a propellerek meghajtására használnak. A folyamatban az egyetlen emisszió, ami keletkezik, az a hideg vízpára, így a hagyományos, kerozin alapú motorokhoz képest környezetterhelése akár kilencven százalékkal is alacsonyabb lehet.

A két vállalat az első mérföldkőnek egy A-ból B pontba tartó tesztrepülést tűzött ki, a két, egyelőre nem meghatározott repülőtér közti próba 2026-ban várható. Az optimális légikikötők kiválasztásával párhuzamosan elkezdődik a hatósági engedélyek, valamint az üzemanyag beszerzése. Emellett folyamatosan dolgoznak egyéb, hidrogén üzemű repüléssel kapcsolatos kutatásokon is.

A ZeroAvia ZA2000-es hajtóművével a vállalat egyesült királyságbeli központjában eddig földi teszteket végeztek, amik a kriogenikus tárolót, az üzemanyag- és meghajtórendszert érintették. Ez a hajtómű olyan, legfeljebb nyolcvan utas szállítására képes repülőgéptípusokon szolgálhat majd, mint az ATR 72-es, vagy Bombardier által tervezett Dash 8-400-as turbólégcsavaros regionális gép.

A demonstrációs projekt továbbá felgyorsítja a hidrogénüzemű repülőgépek üzemeltetési koncepcióinak kidolgozását. Ezek mellett a KLM és az Air France karbantartással foglalkozó divíziói a hidrogéncellás technológiák karbantartásával összefüggő tudásbázis létrehozásán dolgoznak.

A KLM célja, hogy fenntarthatóbbá tegye működését, ennek érdekében olyan fejlett műszaki megoldásokat támogat, (mint a hidrogén, az elektromos meghajtás), amelyek segítenek a szektor karbonmentesítésében.

Maarten Koopmans, a KLM Cityhopper ügyvezető igazgatója a partnerséggel kapcsolatban aláhúzta: társasága vezető szerepet kíván betölteni a légiközlekedés fenntarthatóbbá tételében, ezért támogat aktívan olyan technológiákat, amelyek motorjai lehetnek a változásnak. „Partnereinkkel közösen folyamatosan kutatjuk az elektromos, hidrogén alapú üzemelés lehetőségeit, hogy kihasználjuk az ebben rejlő lehetőségeket.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek