Franciaországba érkezett az atomvonat

MTI   ·   2012.03.07. 19:19

Megérkezett célállomására, a nyugat-franciaországi Valognes vasútállomására szerda délután egy holland atomhulladék-szállító vonat. A három, sugárzó anyagot tartalmazó vagonból álló szerelvény - amely az Areva megfogalmazása szerint "valóságos guruló erőd" volt - Hollandia egyetlen atomerőművéből, az ország délkeleti részén található Borseléből érkezett Franciaországba. A szállítmány kedden délután indult Hollandiából, amely az utolsó olyan külföldi ország, amelynek nukleáris hulladékát az Areva dolgozza fel. A speciális küldemény közúton juttatják el a vasútállomástól a 36 kilométerre található La Hague-i feldolgozó üzembe.

A Greenpeace szerint az Areva egy nappal előre hozta a vonat érkezésének időpontját, mert attól tartott, hogy néhány nappal a fukusimai katasztrófa első évfordulója előtt környezetvédő aktivisták akciói zavarhatják meg annak haladását. Több atomellenes szervezet ugyanis tiltakozásra szólította fel tagjait a vonat áthaladása ellen, az egyik közülük pedig egyenesen a szállítmány "megállítását és megzavarását" helyezte kilátásba.

Novemberben tüntetők akciói miatt csak késéssel tudott elindulni Valognes-ból az a vonat, amely utoljára szállított német nukleáris hulladékot. Az a vonat a németországi Gorlebenbe vitte vissza a feldolgozott atomhulladékot La Hague-ből. Az indulás előtt akkor Valognes közelében mintegy kétszázan csaptak össze a rendőrökkel, akik könnygázzal és gumibotokkal távolították el a köveket és Molotov-koktélokat dobáló tiltakozókat a vasúti sínekről. Az összecsapásokban két aktivista és egy rendőr könnyebben megsérült, 16 személyt vettek őrizetbe.

A Greenpeace szerint Franciaország az egyetlen európai ország, amely a radioaktív fűtőanyagot nem tekintik nukleáris hulladéknak, miután potenciálisan újrahasznosítható áramszolgáltatásra.  Az Areva évente több, mint 750 nukleáris hulladékot szállító vonat érkezését, illetve indulását szervezi meg La Hague-i üzeménél. A környezetvédők azonban a nukleáris fűtőanyag újrahasznosítását nem tartják hatékonynak, s szerintük veszélyes is a folyamat.

Kapcsolódó hírek