Gigantikus felújítások indulnak a cseheknél

Korcsmáros Gábor   ·   2017.08.31. 18:45
00kicsi

A cseh Vasúti Infrastruktúra-kezelőség (Správa železniční dopravní cesty – SŽDC) tájékoztatása szerint az elkövetkezendő öt évben összesen 8 milliárd 400 millió korona (92 milliárd 400 millió forint) értékű beruházást szánnak vasútállomások felújítására szerte az országban. A nagyobb kerületi (megyei) pályaudvarokon kívül a kisebb vasútállomások közül is többet felújítanak a tervek szerint. Így újul meg például České Budějovice, Plzeň, vagy Pardubice főpályaudvara, de a prágai főpályaudvar történelmi épülete is.

A prágai főpályaudvar sem maradhat ki (fotó: a szerző)

A vasúti pályakezelőség másfél évvel ezelőtt vette át a Cseh Vasutaktól a pályaudvarok és vasútállomások tulajdonjogát. A tervek szerint az idei évben a vasútállomások felújításába fektetett pénz összege meghaladja a 800 millió koronát (8 milliárd 800 millió forint). Még az idén elkezdhetik Břeclav, Kuřim, Hradec Králové és Sokolov vasútállomások felújítását. A legnagyobb mértékű beruházások azonban csak jövőre várhatók, ekkor folytatják tovább a prágai főpályaudvar történelmi épületének felújítását. A munkálatok elvégzésére csaknem egymilliárd korona (11 milliárd forint) áll rendelkezésre. A második legjelentősebb beruházás a pilseni főpályaudvar épületének felújítására irányul majd, ennek értéke 325 millió korona (3 milliárd 575 millió forint). További jelentős tételek: České Budějovice felvételi épület felújítása: 165 millió korona (1 milliárd 800 millió forint), Cheb vasútállomásának felújítása: 150 millió korona (1 milliárd 650 millió forint).

A táblázaton a felújított állomás átadásának évét és a költségeket láthatjuk

Dan Ťok, cseh közlekedésügyi miniszter kijelentette, hogy a pályaudvarok és állomásépületek felújításával egyetemben egy új kihasználási koncepciót is kidolgoznak, hogy a vasúti ingatlanok a lehető leggazdaságosabban legyenek kihasználva a jövőben. Így kap helyet például Teplice vasútállomásán a Pénzügyőrség, vagy Přerov állomáson a rendőrség. Az üzleti szempontból érdekesebb ingatlanok esetében üzletek, szolgáltatások kapnak majd helyet. A vasúti pályakezelőség öt év alatt négyszáz vasúti épületet (pályaudvar, vasútállomás, megálló) újít fel teljesen, további 160 épületet pedig revitalizál.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek