Gondolta volna, hogy 750 ezer online felhasználója lesz a MÁV-Startnak?

iho/vasút   ·   2021.08.16. 16:15
00_elvira

Az érintésmentes fizetés rohamos terjedésével a MÁV alkalmazása is igen népszerűvé vált az utasok körében. Bár a közlekedők jelentős hányada, csaknem negyvenöt százaléka, még mindig a jegypénztárakat részesíti előnyben, azonban látványosan növekedett az online csatornák, a MÁV applikáció és az Elvira részesedése, amely mostanra a jegy- és bérleteladások több mint negyedét teszi ki.

Július végéig már minden nyolcadik belföldi utas a MÁV applikációban vásárolt jeggyel vagy bérlettel közlekedett, míg a koronavírus-járvány előtti utolsó hónapban csak minden tizenhetedik utasra volt ez igaz. A MÁV-Start belföldi bevételeinek tizenöt százalékát a MÁV-Start szintén az applikáción keresztüli eladások tették ki. Ennek nyolcvanhárom százaléka menetjegy és pót-/helyjegy, míg bérletekből a forgalom tizenhét százaléka származik. A felhasználók túlnyomó többségben, hetvenöt százalékban androidos készülékekről vásárolnak. Szintén ebben az időszakban a MÁV-Start által értékesített nemzetközi jegyek 16,5 százalékát váltották a MÁV appban, a forgalomból több mint 15 százalékkal részesedve.

Az alkalmazás felhasználói idén eddig a Nyugati pályaudvar és Vác közötti utazáshoz vásároltak legtöbbször jegyet az applikációból, közel 63 ezer utas tett így. Szintén népszerű volt a Keleti pályaudvar-Gödöllő, a Kelenföld-Székesfehérvár és a Déli pályaudvar-Székesfehérvár útvonal is, amelyeken 35-37 ezer utas közlekedett applikációból vásárolt vonatjeggyel.

A MÁV appnak a 2018. májusi bevezetését követően 2019 végére már 250 ezer regisztrált felhasználója volt. Az alkalmazásban történő ügyintézést nemcsak a kor technológiai elvárásai, hanem a pandémia is indokolja: az érintésmentes vásárlás, ami kényelmes, gyors, akár a kanapéról is megoldható és elkerülhető vele a sorban állás, még lényegesebb szemponttá vált, mint azelőtt. A MÁV applikáció azonban nemcsak a jegyértékesítésben, hanem az utastájékoztatásban is fontos szerepet tölt be, online térképen követhető a vonatok közlekedése, így az utas láthatja az aktuális menetrendet és tervezheti a csatlakozást, a vonat tényleges indulásáig megválthatja menetjegyét. Ugyanakkor nemcsak a kényelmes használat vagy a sorban állás elkerülése miatt érdemes mobiltelefonon vonatjegyet venni, hanem azért is, mert az alkalmazásból tíz százalékos kedvezménnyel vásárolhatók e-vonatjegyek, illetve elérhetők az Okosjegy-ajánlatok is.

A bevezetés óta számos fejlesztésen esett át az applikáció. Mostanra a START Európa nemzetközi vonatjegyek széles választéka mellett Budapest közigazgatási területén kívüli HÉV jegyek is elérhetők, illetve válthatunk itt egyes vidéki városok helyi busz közlekedésében felhasználható napijegyeket, bérleteket is. Szintén fontos előrelépés, hogy a belföldi vasúti és egyes nemzetközi jegyeket visszaigazoló e-mail mellékleteként pdf formátumban is elküldi a vasúttársaság, így más nevére is váltható jegy, ami egyben továbbítható is.

A MÁV alkalmazás kapcsán a vasúttársaság ügyfélszolgálata az utasok felvetéseit kivizsgálja, a felmerült konkrét javaslatokat továbbítja és a vasúttársaság pedig ütemezetten építi be a fejlesztésekbe. Sok felhasználó értékeli, hogy lehet érintésmentesen vásárolni, nem kell a jegypénztárnál sorban állni, és akár úton a vasútállomás felé is gyorsan megvásárolhatja a jegyet. A MÁV applikáció fejlesztését – a vasúttársaság saját belső erőforrásaira alapozva – a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. végzi.

A MÁV alkalmazás folyamatos fejlődése mellett tavaly év végén az Elvira is megújult, és nemcsak új köntöst kapott, hanem közös platformra is kerültek. Így nem kell külön felhasználói fiókot fenntartaniuk akkor sem, ha nem mindig ugyanazt a csatornát használják a jegyvásárláshoz, sőt, a webes felület esetén már egyáltalán nincs szükség a regisztrációra sem, hiszen 2021 márciusa óta elérhető a vendégvásárlás funkció is.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Nem tudja, mennyiért veheti igénybe a közösségi közlekedést március 1-jétől? Akkor irány az ujtarifa.hu!

iho/vasút   ·   2024.02.21. 13:00

Tájékoztató weboldalt indított a MÁV–Volán csoport a március 1-jével induló új tarifarendszerről, melyen többek között az új bérletekről és kedvezményekről, a 24 órás napijegyekről, valamint a fővárosi agglomerációt érintő közlekedési változásokról lehet informálódni.