Gondolta volna, hogy egyszer akár fürödhet is a sínek helyén Józsefvárosban?

iho   ·   2019.07.13. 09:00
furdo_jozsefvaros0

A Józsefvárosi strand- és gyógyfürdő beruházás előkészítésének támogatása érdekében 200 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el Orbán Viktor miniszterelnök – jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben.

 

Miért érdekes ez nálunk?

Mert, ahogy a pestbuda is megírta, ez a beruházás a józsefvárosi strand területén valósulna meg. Gyűrű formájú, tízmedencés strand és gyógyfürdő épülne gyermekrészleggel és élményfürdővel. Az egykori pályaudvara alatt ugyanis 1300–1400 méter mélyen 70–72 Celsius fokos hőmérsékletű víz található, amelynek összetétele megegyezik a Széchenyi és Paskál fürdő alatt lévő vízzel. Lenne nyári strandrész is, építenének szaunákat és gőzkamrákat.

Az állomásépület és környezete egykori ábrázoláson (fotók: Indóház-archív | Almási Zoltán felvételei és gyűjteménye)

A fürdőnél ötszáz fővel számolnak, amelyhez kétszáz állásos gépkocsi- és kétszáz állásos kerékpártároló tartozna. Azért is tartják fontosnak ezt a beruházást, mert a belső-pesti kerületekben nincs elérhető közelségben strand a pesti oldalon.

 A VF07-es volt az utolsó gép Józsefvárosban. A 265-ös Szergej osont ki vele az állomásról, és vitte el Ferencvárosba

A pályaudvar egy részét már hasznosították, átalakították korábban. Itt épült meg a Sorsok Háza – Európai Oktatási Központ. Az utolsó vonat 2005-ben a decemberi menetrendváltáskor ment el: 19 óra 40 perckor indult a 1349-es Szili, amely Kunszentmiklós-Tassra vitte a személyvonatot.

 A nullás szelvénykő a kiürült és behavazott pályaudvaron 2006. január elsején (fotó: Máthé Zoltán)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek