Graffititilalom Szlovákiában

Korcsmáros Gábor   ·   2018.01.24. 16:15
kiskp

A gyorsvonatokon januártól tilos a graffitis kocsi, a regionális vonatokon pedig negyven ülőhelyenként egy kerékpár szállítását kötelező biztosítani. Ezek a kikötések 2018 január elsejétől érvényesek, ezekkel bővült a 2014 óta fokozatosan bevezetett színvonalnövelési intézkedések sora a szlovák vasúton. A minőségi követelmények minden vonatra érvényesek, amelyek a közszolgálati közösségi közlekedés részét képezik, tehát nemcsak az állami ZSSK-ra, hanem a Pozsony és Komárom között szolgáltató Regiojetre is érvényesek. Aki megszegi ezeket a minőségi követelményeket, az büntetésre számíthat.

Lehet, hogy ez a gőzös is csak a firka miatt nem közlekedhet...

Az úgynevezett vasúti közlekedési standardok mulasztásaira az utazóközönség is felhívhatja a figyelmet egy erre a célra létrehozott e-mail fiók által. A graffiti-tilalom már egyébként 2015-től érvényben volt, de csak a Pozsonyt Zsolnán át Kassával összekötő vonalon, a hatszázas gyorsvonatokon. Mostantól azonban már az egész ország területén közlekedő gyorsokra is érvényes a firkatilalom. A közlekedési tárca továbbá azt tervezi, hogy 2020. január 1-jétől minden közérdekű vonat csak graffitimentes kocsikkal közlekedhet majd. A közlekedési tárca ellenőrzi is a minőségi követelmények betartását, 2017-ben például ötvenegy alkalommal ellenőrizte az állami ZSSK vasúttársaságot, ami miatt a vállalat összesen 13 ezer 235 euró összegű büntetést kapott. Legtöbbször a vonatokon található WC tisztasága miatt, a nem működő kocsiajtók miatt, és a tele szemétkosarak miatt kapott  büntetést a ZSSK, de a késések miatt, graffitis kocsiért és a vasúti kocsik nem megfelelő külső-belső tisztasága miatt is több esetben büntették őket. A Regiojetnél 2017-ben huszonkét esetben vonultak ki ellenőrzésre, őket összesen 1570 euróra büntették nagyjából ugyanazokért az elégtelenségekért, mint a ZSSK-t.

A minőségi követelményekből kimaradt viszont a kommunista jelképek leszerelése, bár ez Tiszacsernyőben élő történelem

A közlekedési tárca ugyanúgy a vasútállomásokon is bevezetett bizonyos szolgáltatásminőségi követelményeket, tavaly nyolcvan ellenőrzés során 1240 eurónyi büntetést szabtak ki az állomásépületekre firkált graffitik miatt, valamint a WC elégtelen tisztasága miatt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek