Hanyatlik a vasúti teherszállítás Csehországban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.06.12. 15:15
Cargo_kiskep

A cseh teherszállító vasúttársaságok áruforgalma két évtized alatt negyedével csökkent – írja az E15 cseh gazdasági napilap. A forgalomkiesést főként a belföldi áruszállítás visszaesése, valamint az exportcsökkenés okozza.

A Gefco szállítmányozó cég elemzése szerint az egyetlen mutató, ami nem romlott a vasúti áruszállítás terén, az az import hosszútávú stagnálása – 1994 óta ennek mértéke változott a legkevésbé. A vasúton szállított exportforgalom azonban 30 százalékkal esett vissza húsz év alatt. Csökkent a belföldi áruforgalom is, az 1994-es adatokhoz képest most a vasúton csak az akkori forgalom 60 százalékát bonyolítják le. Míg húsz évvel ezelőtt 23 millió tonna árut szállítottak vasúton, addig ma már csak évi 14 millió tonnánál tartanak a csehek. Az elemzésből az is kitűnik, hogy a forgalomkiesésnek részben a cseh állam tehetetlensége az oka, hiszen még mindig nagyon merevek a vasúti szállítmányozás feltételei, törvények, előírások sokasága hátráltatja a magán vasúttársaságok mozgásterének kibővítését.

(fotó: a szerző)

A cseh vasúton 2013-ban 84 millió tonna árut szállítottak az egyes vasúti szállítmányozó cégek, ez a mutató 1994-ben 112 millió tonna volt. Az áruforgalom csökkenésével egyenes arányban csökken a szállítási távolság is, ez ötödével csökkent az elmúlt húsz évben, átlagban 208 kilométerről a mai 166 kilométerre csökkent.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek