Három helyszínen várja az érdeklődőket a BKV a Kulturális Örökség Napjain

iho   ·   2023.09.15. 20:41
00_kultoroknap2023

Szeptember 16-án és 17-én, a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat részeként, a BKV ismét bemutatja a közlekedési kultúra megőrzéséért végzett tevékenységét. A társaság Deák téri és szentendrei múzeuma ezen a hétvégén ingyenesen látogatható, és – kivételesen – megnyílik a nagyközönség előtt a Ferenc áramátalakító is.

Ferenc áramátalakító

Az egyedülálló ipari műemlékben, az 1908-ban átadott Ferenc áramátalakítóban működés közben lehet megnézni az 1000 kW-os, több mint 110 éves motordinamót és a 100 éves konverter berendezéseket. Az áramátalakító nem csupán technikatörténeti műemlék, a mai napig segíti a villamosközlekedés áramellátását. Szeptember 16-án, szombaton 9:00 és 14:00 óra között nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. A vezetett túrák 10:00, 11:00, 12:00 és 13:00 órakor indulnak, előzetes regisztráció nélkül. A tárlatvezetéshez menet közben is lehet csatlakozni. Vasárnap a helyszín már nem látogatható.

Cím: 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 7.

Földalatti Vasúti Múzeum

Már maga a helyszín is kulturális örökségünk része, hiszen a Deák téri múzeum a kontinens első földalattijának egy eredeti, mára már lezárt szakaszában nyílt meg 1975-ben. Az állandó kiállításból megismerhető a Millenniumi Földalatti Vasút története: korabeli járművek, dokumentumok, tervrajzok, építési naplók és az eredeti Zsolnay csempeburkolat adja meg az időutazás hangulatát. Emellett megtekinthető a már eddig is rekordszámú látogatót vonzó 150 év – 150 közlekedési esemény időszaki tárlat is, amely a 150 éves Budapest közlekedéstörténetét mutatja be fotókkal és tárgyi emlékekkel. Ikonikus járművek modelljei, alkatrészek, viszonylattáblák, régi jegytípusok, jegylyukasztók idézik fel az elmúlt másfél évszázad egy-egy eseményét. A Földalatti Vasúti Múzeum szombaton és vasárnap is 10:00 és 17:00 óra között várja a látogatókat.

Cím: 1052 Budapest, Deák téri aluljáró

Városi Tömegközlekedési Múzeum

A tavalyi 30 éves jubileumára fotóanyagában megújult, népszerű múzeumba azoknak is érdemes visszatérnie, akik korábban már megfordultak az egykori szentendrei BHÉV-kocsiszínben. A BKV az 1914-es műemléki épületben ápolja és őrzi a városi közösségi közlekedés tárgyi emlékeit. A szentendrei múzeum hatalmas kiállítótérrel, információs anyagában is megújult történeti tárlattal, és több mint hetven darabból álló járműparkkal várja látogatóit, akik testközelből ismerkednének Budapest közlekedésének történetével. A kiállított járművek között szerepel az 1887-ben – a legelső HÉV mozdonyok egyikeként – forgalomba helyezett, Haraszti névre keresztelt gőzmozdony, de villamosok és a hetvenes éveket idéző Ikarus autóbuszok is megtekinthetők. A Városi Tömegközlekedési Múzeum szombaton és vasárnap is 10:00 és 17:00 óra között várja a látogatókat.

Cím: 2000 Szentendre, Dózsa György út 3.

Szeptember 16-án és 17-én, a Kulturális Örökség Napjain a látogatás mindhárom helyszínen ingyenes.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek