Határ úti aluljáró: nem egyszerű, de meglesznek vele határidőre

BKK/iho   ·   2024.03.24. 18:35
00_hatar_uti_bkk

Folyamatban van a metróállomáshoz kapcsolódó gyalogos-aluljáró korszerűsítése. A vártnál rosszabb műszaki állapot miatt szükséges összetett pluszmunkák és a kivitelezés során feltárt problémák miatt az utastér egy részén még nem közlekedhetnek az arra járók, illetve a felszín és az aluljárószint közötti másik liftet várhatóan majd akkor adják át, amikor – a szerződéses határidőn belül – lezárul az aluljáró teljes felújítása.

Az 50-es villamos végállomásánál kialakított, próbaüzemben működő liftnek köszönhetően már akadálymentesen megközelíthetők a Határ úti metróállomás peronjai. Azonban a folyamatban lévő korszerűsítési munkák miatt az utastér egy részét továbbra sem használhatják az arra közlekedők. A kivitelező a teljes átadásig korlátokkal védi az elkészült burkolati elemeket úgy, hogy minél kevésbé akadályozza az arra járókat.

Egyelőre a felszín és az aluljárószint közötti másik lift megnyitása nem lehetséges. A kivitelezés során felvetődő – a vártnál rosszabb műszaki állapot miatt szükséges – pluszmunkák és az építkezéstől függetlenül tapasztalt vizesedés miatt az üzembe helyezés majd a teljes beruházás elkészültekor várható. Mindez jelenleg nem befolyásolja az aluljáró felújításának szerződéses határidejét.

A BKK és a kivitelező szakemberei, a műszaki ellenőrök és a leendő kezelő, illetve üzemeltető cégek is azon dolgoznak, hogy megoldják a problémákat, és az arra közlekedők – a jelenlegi terveknek megfelelően – még a tavasszal birtokukba vehessék a megújult és akadálymentes Határ úti gyalogos-aluljárót.

A közműhálózat is teljeskörűen megújul

A gyalogos-aluljáró akadálymentesítése során nemcsak a lépcsők és az aluljáró burkolatai újulnak meg, hanem átépítik a teljes üzemi teret, és korszerűsítik a víziközművet, a csatornahálózatot, valamint az elektromosenergia-ellátást is.

Az igen összetett többletmunkák miatt hosszabb lett a beruházás időtartama, de éppen ezeknek köszönhető többek között, hogy a teljes dél-pesti térség energiaellátása korszerűbbé és megbízhatóbbá válik; az utasforgalmi, valamint gépészeti távfelügyeleti rendszerek kapacitásának bővítése pedig tovább növeli a közlekedésbiztonságot és az üzemeltetési hatékonyságot.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek