Hazánk eddigi legnagyobb elektromosbusz-beszerzése: ötven jármű érkezhet a fővárosba

iho   ·   2023.10.28. 18:00
01_bkk_ebusz_beszerzese_indul

2025-től. Elektromos busszal végzett közforgalmú járatüzemeltetésre Magyarországon most először indult közbeszerzési eljárás.

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK úgy indított közbeszerzési eljárást közforgalmú autóbuszjáratok üzemeltetésére, hogy a szolgáltatás teljesítését teljesen elektromos meghajtású járművekkel várja el. Eredményes eljárás esetén az új megállapodás a 2015-től forgalomba állt 240 autóbusszal – jelenleg az ArrivaBus Kft. által – teljesített, 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződésekben foglalt feladatok egy részének ellátására terjed ki. Az új szerződés a tervek szerint tizenkét évre szól.

Az általános üzemeltetésen túl a töltést is meg kell oldani

Az ajánlati felhívás ötven szóló elektromos autóbusz forgalomba állításával végzett szolgáltatást foglal magában. A buszok általános üzemeltetésén kívül (mint a járművek karbantartása és a járművezetők alkalmazása) az elektromostöltő-infrastruktúra kialakítását és üzemeltetését is a leendő szolgáltatónak kell megoldania. Elvárás a járművekkel szemben, hogy olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkezzenek (tágas férőhely, légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztató rendszer), amik növelik az utasok komfortérzetét.

A 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződések kiváltására a BKK első körben szeptemberben három közbeszerzési eljárást indított százötven autóbusz (száz csuklós és ötven szóló) forgalomba állításával végzett szolgáltatásra. A kétszáznegyvenből még fennmaradó negyven buszra vonatkozó közbeszerzési eljárások tervezetten még idén elindulnak.

Hosszú távon is cél marad a buszpark megújítása

A fővárosi buszflotta folyamatos fiatalításának köszönhetően napjainkban már kizárólag alacsony padlós buszok közlekednek Budapesten. A BKV Zrt. autóbusz-állománya 2022 őszén százharmincöt új járművel bővült, idén májustól pedig az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében összesen százötven korszerű, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát jármű állt forgalomba. Ennek ellenére még mindig csaknem háromszáz korszerűtlen autóbusz jár Budapesten, ezért az autóbuszpark megújítása és folyamatos frissítése továbbra is célja a fővárosnak és a BKK-nak.

(fotók: BKK)

Az elmúlt időszakban a BKK többször tesztelt teljesen elektromos hajtású buszokat a szolgáltatóival, az ArrivaBus Kft.-vel és a BKV Zrt.-vel közösen, hiszen Budapesten fontos célkitűzés a modern, környezetbarát járművek használata a közösségi közlekedésben. Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás 2050-ig karbonsemleges Európai Uniót vizionál. A stratégiai célkitűzéseknek megfelelően a Budapesti Mobilitási Terv a buszágazatban a zéró emissziós járművek beszerzését preferálja: trolibuszokét és elektromos buszokét, így a fővárosi járműteszt az EU célkitűzésével összhangban volt.

Folyamatosan fejlődik a fővárosi járműflotta

A közösségi közlekedés, valamint az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése a jövőben is hangsúlyos szerepet kap. Az elmúlt években indított járműparkfejlesztés jelentősen javította a fővárosi közösségi közlekedés színvonalát:

  • már az összes Solaris–Škoda Trollino trolibusz Budapesten közlekedik abból a negyvennyolc járműből álló flottából, amit kedvezményes áron sikerült beszereznie a BKK-nak, ráadásul
  • a következő években összesen ötvenegy modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamos érkezik – az Európai Unió támogatásával – a fővárosba.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek