Hej, ha ez a villamos mesélni tudna... De hát tud!

iho/vasút   ·   2018.09.08. 18:45
becs_utcanev0

Augusztus vége óta a közelben található utcákról is olvashatnak érdekességeket a bécsi metrók, buszok és villamosok utasai. A járművek fedélzetén lévő kijelzőkön ugyanis – egészen októberig – nemcsak a következő megálló neve jelenik meg, hanem a környező utcák nevéhez kapcsolódó érdekességek is. Az Irisgasse mellett elhaladók megtudhatják például, hogy 17,5 méteres hosszúságával ez Bécs legrövidebb utcája, a 62-es villamos és több buszjárat utasai pedig arról olvashatnak, hogy a Philadelphiabrücke az azonos nevű gőzmozdonyról kapta a nevét, amely az amerikai városból származik.

(fotó: Wiener Linien/Johannes Zinner)

Az új szolgáltatás a Béccsel kapcsolatos nyílt adatokra, geolokációs technológiára és a város saját online enciklopédiájára, a Wien Geschichte Wiki-re épít. A 2014 óta ingyen elérhető történelmi enciklopédia több mint 40 ezer 500 szócikket tartalmaz és folyamatosan aktualizálják, bővítik.

Az osztrák főváros 2011 óta egyre több adatát teszi a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé. A mintegy 340 nyilvános adatsor egy külön portálon, az Open Government Data Katalógusban érhető el a www.data.wien.gv.at címen. Ezek felhasználásával már több mint 240 alkalmazást fejlesztettek ki, amelyek nemcsak a bécsiek, de sok esetben a turisták életét is megkönnyítik.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek