Hét körforgalom és egy új híd épült Győrben

Takács Zsolt   ·   2012.04.05. 10:30
400

Nem pusztán egy új híd épült Győrben a Mosoni-Duna felett, hanem a hídhoz kapcsolódó fejlesztéseknek köszönhetően új körforgalmak, útszakaszok születtek a szigeti oldalon. Győr saját tőkéből, több mint bruttó 5 milliárd 600 millió forintból valósította meg a projektet.

A teljes összegnek csupán 35 százalékát tette ki a 2010-ben átadott, 140 méteres Jedlik Ányos híd megépítése. A beruházás kapcsán Sziget és Újvárosban négy új körforgalmi csomópont és egy jelzőlámpás csomópont épült ki, illetve utcák újultak meg teljes hosszúságban. Révfaluban további három körforgalom épült, valamint a csatlakozó útszakaszok átépítése, gyalogos- és kerékpáros-forgalom, zöld területek kiépítése is megtörtént.

A győri Jedlik híd Révfalu és Sziget városrészeket köti össze<br>Képgaléria!<br>(fotók: a szerző)

A Jedlik híd fontos mérföldkő volt Győr életében, hiszen Sziget, Újváros és Révfalu városrészek eddig nem voltak közúti kapcsolatban. Az egész várost megkerülve lehetett csak ingázni a városrészek között. Így az új híd és az útszakaszokat a buszközlekedés is hatékonyabban kihasználhatja. A műtárgy egyik jellegzetessége, hogy naplemente után fényjátékban tündököl: a látványos városképi megjelenés érdekében vezérelhető, kettős led-sorokkal különleges RGB-díszvilágítást is kapott.

A két városrészt összekötő közúti híd kétnyomú útpályáján a gépjárműforgalom, a szerkezet két oldalán kialakított járdán pedig a gyalogos- és kerékpáros-forgalom közlekedhet. A kocsipálya nyolc méter széles, a járdák teljes szélessége négy-négy méter. A pillérek az ártéren épültek meg, így a víz levonulását nem akadályozzák. A kivitelezés még 2008-ban kezdődött.

Esti fényjáték<br>(fotó: gyorplusz.hu)

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.