Hiánypótló műtárggyal gazdagodott a Közlekedési Múzeum

iho   ·   2017.12.11. 09:18

Szerepelt a Magyar Műszaki- és Közlekedési Múzeum megszerzendő járművei listáján az a Zlin 142 típusú, HA-SFN lajstromú, kétüléses kiképző-gyakorló gép, amelyet most ajándékba kapott az intézmény. A gépet 1980–2010 között üzemeltették, a Mezőgazdasági Főiskola repülőgépvezető ágazatánál a növendékek gépei között szolgált. Aktív idejének nagy részét a „klasszikus” nyíregyházi Zlin 42M és Zlin 142-es oktatósor tagjaként töltötte. A nyíregyházi pilótaképzés mennyiségi visszaesésekor társai közül kettő külföldre került, a többi még hazánkban üzemel.

A gép egyelőre motor és légcsavar nélkül érkezett a múzeumba Zorkóczy Krisztián ajándékaként, de a hiányzó, hozzá illő darabok megszerzése folyamatban van. Az adományozó a szállítás költségeit is magára vállalta; közreműködésének köszönhetően az utóbbi évek egyik legértékesebb műtárgyával gazdagodott a repüléstörténeti gyűjtemény – közölte az intézmény.

A nyíregyházi Zlin 42M és Zlin 142-es oktatósor tagjaként 1980-2010 között üzemelt a múzeum páratlan értékű, új darabja. Fotó: Közlekedési Múzeum

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk!Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek