Húsvéti csavargás Szlovákiában, 1. rész: Illegális határátlépés

Zöldi Péter   ·   2017.04.17. 16:15
szlovakia_kislid_00

Nehéz a dolga annak, aki a hosszú hétvége egyik napján a nemzetközi vonatút mellett dönt. Na, nem nagy távolságra, csak ide, Érsekújvárra szerettem volna jegyet venni. Mivel nyilvánvalónak tartottam, hogy a váci állomáson a nemzetközi pénztár nem lesz nyitva, először a neten próbálkoztam. Elvirát nyilván korán kelthettem, mert rosszkedvében azt válaszolta, hogy a kérdéses viszonylatra már nem adható ki menetjegy.

Nem tévedtem, a hajnali állomáson a nemzetközi pénztár zárva. A belföldi pénztárban a hölgy kedvesen biztat: nyugodtan szálljak csak fel az EC-re, a jegyvizsgálótól vehetek ilyen esetben jegyet. Biztos, ami biztos, Szobig veszek egy belföldi jegyet, jóhiszeműségemet bizonyítandó.

A Messerschmitt által vont Jeszenszky EC pontosan érkezik és indul. Nagymarosnál már fogom magam és elindulok megkeresni a kalauzt, mindenáron jegyet kell szereznem. Ha nincsen jegyem és Párkányban ezért le kell szállnom, az egész napra bukom az összes csatlakozást. Pedig nem nagy a tervezett kör, Nyitra van az innenső, Trencsén a túlsó ívén. Este visszafelé az utolsó EC-t kell elérnem Párkányban, ha nem akarok átgyalogolni Esztergomba és este, körbevonatozva hazakornyadozni.

Megtalálom a jegyvizsgálót, elmondom neki a problémát. Bólogat, megérti, keresgél egy kicsit a gépezetében, majd közli, hogy baj van: csak akkor adhatna jegyet pótdíj nélkül, ha a nemzetközi pénztár esetleg úgy lenne zárva, hogy közben nyitva kellene lennie. Mivel ez most tervezett, meghirdetett zárvatartás, pótdíjazás lesz esedékes, ami 30 euró, a menetjegyen kívül. Ez gyors fejszámolás alapján 13 ezer forint Érsekújvárig.

Értik, ugye? Kedves Utasunk, kérjük, semmiképpen ne próbáljon spontán módon utazni, mert annak rossz vége lesz! Tervezetten, napokkal előre váltsa meg a menetjegyét! Ha esetleg ezt nem teheti, inkább mondjon le az utazásáról. Semmiképpen nem szeretnénk, ha a határon üresen átguruló nemzetközi vonatainkon több utas lenne, ezért, ha sokat rendetlenkedik, még az útlevelét is kérni fogjuk és megnézzük, van-e vízuma, és érvényes-e az ablak a szocialista országokba!

Mindezt persze úgy adta elő az egyébként kedves hölgy, mint eleve valószínűtlen mesét. A végén ő tette hozzá, látva megütközésemet, hogy a reális forgatókönyv az, ha a szlovák kollégával próbálok majd megegyezni. Na ez az, ezt szeretjük, igazi Kelet-Európa, a hivatalos utak zárva vannak, de valakivel, valahol mindig meg lehet dumálni a dolgot stikában! A mutyizásra optimalizált ország, mit ország, eurégió!

Jeszenszy EC-nk pontosan érkezik Párkányba. Tömött vonat, a WC-ben is állnak (a szerző fotója)

Mivel nem vagyok abban biztos, hogy Szlovákia is olyan mutyibarát hely, mint szülőhazám ­­– azonkívül nincsen kínosabb, mint korrekt, de magyarul nem beszélő szlovák kalauzzal számára esetleg ismeretlen korrupcióról tárgyalni kézzel-lábbal –, határozottan közlöm, hogy rendben, Párkányig utazom, ott leszállok és meglátom a továbbiakat. Határozott fellépésemet a hölgy elfogadja, nem csesztet tovább a Szob és Párkány között esedékes nemzetközi jeggyel. Pláne, hogy még csak Zebegénynél robogunk, nálam pedig érvényes belföldi menetjegy van. Tehát lehet, hogy az egész csak fikció, egy feltételezésről minek tárgyalni?

Átdübörgünk az Ipoly hídján, Párkányig csend és nyugalom van, senki nem kér tőlem jegyet. Párkányban leszállok a vonatról, a kijelzőn látom, hogy még három perc van az indulásig. Ez oktalan reményeket ébreszt bennem! Átlendülök a zöld korláton, át a vágányokon, feltépem a pénztárterem ajtaját: senki nincsen a pénztárnál. A hölgy beszél magyarul, ráfekteti paypassos kártyámat a leolvasóra, és már nálam is van három euróért az érsekújvári jegy. Ez rosszabb szoftver, mint a hazai, mert pillanatok alatt kiadja a jegyet és kattintgatni sem kell annyit.

Ellenirányban is átlendülök a korláton, a forgalmi szolgálattevő diszkréten félrenéz. Fent vagyok a vonaton, a poén kedvéért ugyanabba az ülésbe ülök, amelyben érkeztem. A helyzet váratlanul megoldódott, a kaland folytatódik. Hogy hogyan, arról a következő részben mesélünk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek