Húsz új elektromos autóbusz érkezhet a Volánbuszhoz 2024-ben

iho   ·   2023.10.26. 08:40
03_byd_buszok_szegeden

A budapesti agglomeráció és hat megyeszékhely után hamarosan hat kisebb városban is a helyi közösségi közlekedés zöldítésére készül a Volánbusz húsz új elektromos autóbusz beszerzésének tervezésével. A hat településen összesen évente több mint ezer tonnával csökkenhet a szén-dioxid-terhelés. Ha lesz pénz a beszerzésre.

A Volánbusz tervei szerint, amennyiben a fejlesztéshez szükséges források rendelkezésre állnak, úgy

  • Balatonfüreden három,
  • Hajdúszoboszlón egy,
  • Komáromban kettő,
  • Komlón hat,
  • Tatán öt és
  • Várpalotán három

új elektromos meghajtású, kéttengelyes szóló, alacsonypadlós, helyi kivitelű jármű állhat majd forgalomba. Az autóbuszok üzemanyag-ellátását az MVM Mobiliti Kft. és a Volánbusz közös vállalata, a Mobiliti Volánbusz Kft. által telepített töltőberendezések fogják biztosítani a települések műszaki telephelyein vagy állomásain.

Az autóbusz-beszerzésre vonatkozó feltételes közbeszerzés ajánlattételi felhívása október25-én jelent meg. A szerződéskötést – a beszerzéshez szükséges források rendelkezésre állását követően – 2024 januárjára tervezi a közlekedési vállalat, annak érdekében, hogy az autóbuszok már a jövő évben, a lehető leghamarabb az utasok szolgálatába állhassanak. A projekt megvalósulása esetén a Volánbusz húsz százalékkal bővítheti elektromos flottáját.

A Volánbusz jelenlegi elektromos flottája – a dízelüzemű járművek kiváltásával – évente mintegy ötezer-ötszáz tonna szén-dioxidtól mentesíti az érintett települések levegőjét, ami kétezer személygépkocsi éves kibocsátásának felel meg. Az újabb húsz e-busz további több mint ezer tonna szén-dioxiddal alacsonyabb környezetterhelést jelent majd, és korszerűbb, kényelmesebb, csendesebb, valóban XXI. századi színvonalú szolgáltatást biztosít a hat város lakosai, utasai számára.

Nyitóképünk illusztráció, a szegedi BYD-buszok átadóján készült.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek