Huszonkét Stadler motorvonatot vett a Cseh Vasutak

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.12.25. 09:00
Stadler RS1 motorvonat - a cseh RegioSpider

Tizenhárom RegioShuttle RS1 már megérkezett Csehországba, a fennmaradó kilencet jövőre kapja meg a megrendelő.

A Cseh Vasutak a svájci Heros Helvetic Rolling Stockon keresztül vásárolta meg a motorvonatokat az SWEG Hohenzollerische Landesbahntól. A Stadler RegioShuttle RS1 motorvonatok példányonként körülbelül 700 ezer euróba kerültek, a pontos vételárat azonban nem hozták nyilvánosságra. A Csehországba érkezett motorvonatok egyelőre Louny vasútállomáson vannak félreálítva, a Cseh Vasutak csak jövő év decemberétől számítanak az üzembehelyezésükkel, amikor már mind a huszonkettőt leszállítják. A Cseh Vasutak képviselője nem tagadta, nagyon jó vásárt csináltak, kifejezetten örülnek a vállalatnál, hogy sikerült lecsapni a DMU70-es kategóriájú motorvonatokra, hiszen ezekből nagyon kevés van a piacon. Az újak túl drágák, használtból pedig kevés van. 

A Németországból beszerzett motorkocsik Najbrt arculatot kapnak, csak ez után állnak forgalomba (fotó: zdopravy.cz)

A motorvonatokat 1997-ben gyártotta még a német Adtranz, MAN motor dübörög bennük, viszont nincs még bennük légkondi, amit az átalakítások során szerelnek be. A még hátralévő kilenc szerelvény előbb főjavításokon esik át Németországban, azután kerülnek Csehországba. A használt járművekre több csehországi régióban is van igény, 2021 decemberétől Közép-Csehországban, Liberec és Plzeň környékén is felbukkanhatnak a regionális vasútvonalakon. A Cseh Vasutak ezekkel a járművekkel szeretné kiváltani a még mindig számos vonalon közlekedő Studenkákat. A Stadlerek alacsonypadlósak, többcélú tér is van bennük. A Cseh Vasutak flottájában jelenleg harmincnégy Stadler RS1 típusú motorvonat van, például Hradec Králové és Jihlava környékén.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek