Ilyen nincs, és mégis van: Szlovákiában nem a Škoda nyert vonatbeszerzést

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.08.03. 18:00
05_kiss_ujra_mozog

A Stadler szállít négy kétszintes villamos motorvonatot a ZSSK vasúttársaságnak. 

Nem mindennapi eredményhirdetés született a ZSSK szlovák személyszállító vasúttársaság által 2021. januárjában kihirdetett versenypályázatán: a megszokottól eltérően nem a cseh Škoda Transportation lett a befutó négy kétszintes, villamos motorvonat gyártására kiírt közbeszerzési pályázaton, hanem a svájci konkurens Stadler. A ZSSK még az év elején írt ki tendert négy kétszintes, 25 kilovoltos váltakozó áramú feszültségrendszer alatt működő villamos motorvonat beszerzésére. A járművek másodosztályon 530 utast, első kocsiosztályon pedig harminc utast képesek befogadni, maximális sebességük 160 kilométer/óra. A Stadlernek két összekapcsolt egység távvezérlésű irányítását lehetővé kell tenni.

A versenypályázat győztese a Stadler Polska Zp. s o.o. lett, megelőzve a cseh konkurenst, a Škoda Transportationt. A beszerzés tárgyát képezi még a elektromos utastájékoztató berendezések beszerelése is, amelyet a szlovákiai gyártó, a ruttkai járműjavító (ŽOS Vrútky) nyert. Az említett gyártó garantálja a rádióállomások beszerelését is, valamint a típusengedély megszerzését a szlovák vasúthálózaton. A feltételek szerint az új szerelvények honállomása Érsekújvár lesz, ami arra enged következtetni, hogy a Pozsony környéki elővárosi forgalomban láthatjuk majd szolgálni a járműveket, amiket a gyártónak a szerződés aláírását követő huszonnyolc hónapon belül kell leszállítania.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek