Információs táblákat telepít a BKK

iho/közút   ·   2012.11.27. 16:55

Változtatható jelzésképű táblákat telepít a Budapesti Közlekedési Központ és a BKK Közút az euró-regionális EasyWay projekt második fázisának keretében az M1–M7 autópálya és a 6-os út bevezető útján, valamint kapcsolódó főútjain – közölte a BKK. A táblákon megjelenő, folyamatosan frissülő, várható utazási időket kijelző információk arról tájékoztatják majd a gépkocsivezetőket, hogy az adott időpontban melyik hídhoz mennyi idő alatt juthatnak el, segítve a budapesti közlekedés szűk keresztmetszetén, továbbá a Dunán történő átkelést.

A táblák így csökkentik a forgalmi dugók kialakulását, mivel a kijelzett információ alapján a torlódó útvonalakról és hidakról a gyorsabb átjutást biztosító átkelők felé lehet terelni a forgalmat. A táblákat és a kapcsolódó háttérrendszert legkésőbb az év végén helyezik üzembe.

Budapest bevezető útjai közül az M-es és az M7-es autópálya közös szakaszán, valamint a 6-os számú főút bevezető szakaszán és kapcsolódó főútjain, továbbá a Budafoki úton és a Szerémi úton alakítja ki a BKK és a BKK Közút az információközlő intelligens rendszert.

A kamerás rendszámfelismerésre épülő rendszer lényege, hogy két állandó mérőhely (rendszámfelismerő kamerás portál, vagy konzol) között meghatározza a szóban forgó útszakaszoktól a Duna hidakig tartó tényleges utazási időket. A mérések az egyes járművek szakaszsebességét számítják, de a fejlesztendő központi egység a várható eljutási idők tényleges értékét – a mérőpontokon áthaladó járművek pillanatnyi és szakaszsebességének értékelésével – számos mérés átlagából, valamint a forgalom intenzitásának jellemzőiből (összforgalom az úton, sávok kihasználtsága) határozza majd meg.

A forgalomtechnikai adatok értékelése valós időben történik, és a rendszer a szokásostól lényegesen eltérő folyamatok esetén szükség szerint figyelmeztető jelzéseket ad a BKK Közút forgalomfelügyelete részére.

Kapcsolódó hírek