Jól gazdálkodik, mégis veszteséges

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.01.13. 15:10
boe737_1_kiskep

A koreai kézben lévő cseh légitársaság (ČSA) a 2012-es pénzügyi évet a könyvelést követően 849 millió koronás (9,3 milliárd forint) nyereséggel zárta – írják cseh források. A jó eredményt javarészt annak köszönheti a cég, hogy repülőgépflottája egy részének finanszírozását átszervezték. Az úgynevezett pénzügyi lízingről átálltak az operatív lízingre, ami több jármű tulajdonlásánál sokkal előnyösebb. Röviden arról van szó, hogy a légitársaság csökkentette a gépek bérlésére fordítandó részletfizetéseket.

Egy Boeing 737-es cseh színekben<br>(fotó: ČSA)

A nyereség nagy részét az előző évek veszteségeinek kiegyenlítésére fordítják (85 százalékot), a maradék többletpénzt pedig a tartalékalapba pumpálják. A cég legutóbbi jó eredményével ellentétben a cseh légitársaság működtetése hosszú távon viszont veszteséges. 2011-ben például 241 millió koronás mínusszal zárt. A 2013-as év adatait még nem árulta el a cég, de minden bizonnyal újra veszteséges lesz a ČSA.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek