Katarban nem vacakolnak az elektromos buszok töltésének a problémáival

iho   ·   2021.08.09. 09:00
00_katari_buszprojekt

Az ABB a világ egyik legnagyobb elektromos buszflottáját kiszolgáló, nagy teljesítményű töltési infrastruktúra tervezésére, szállítására, tesztelésére és üzembe helyezésére kapott megbízást.

A projekt keretében az ABB nagy teljesítményű töltési infrastruktúrát szállít ahhoz az 1000 elektromos járműből álló buszflottához, ami naponta 50 ezer utast szállít szerte Katarban.

Katar azt a célt tűzte ki, hogy a buszhálózatában az elektromos hajtás részarányát 2022-re huszonöt százalékra, míg 2030-ra száz százalékra emeli. Ezért az emírség egy ütemben a világ egyik legnagyobb, e-buszokra épülő hálózatát kívánja kiépíteni.

A Mannai Trading Company-val, az infrastruktúra fejlesztésért felelős hatósággal, az Ashghallal, valamint a flottaüzemeltetővel, a Mowasalattal együttműködve az ABB nehézgépjármű-töltőberendezéseket tervez, illetve telepít Katar-szerte több helyszínen:

  • négy autóbuszgarázsba,
  • nyolc buszállomáson és
  • tizenkét metróállomáson.

A projekthez három évre szóló szerviz-megállapodás is tartozik.

Az ABB több mint 125 MW töltési kapacitást, 1300 járműtelepi töltőcsatlakozót és 89 pantográfos töltőt szállít. Az utóbbiak közül négy mobil kivitelű lesz. Ezzel a Mowasalat teljes elektromos buszflottájának feltöltése biztosítható éjszaka, a járműtelepen való parkolás közben, míg üzem közben, a pantográfos töltők biztosítják a gyorstöltést, az utasforgalom megzavarása nélkül.

(fotók: ABB)

Az ABB olyan adatkapcsolatot és interfészeket is szállít, amelyekkel a töltési infrastruktúra működése összekapcsolható és integrálható a Mowasalat flottairányítási rendszerbe, így biztosítva a flottaüzemeltetés folyamatos optimalizálását.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek