Kerékpárút Biharban és Bihorban

iho   ·   2013.03.25. 08:53

35 kilométeres bicikliút köti majd össze Romániát Magyarországgal a Nagyvárad–Borş–Ártánd–Biharkeresztes–Mezőpeterd–Berettyóújfalu útvonalon – adja hírül a Digi24 regionális tévé weboldala.

Az ötletet a magyarok vetették fel, akik a határszélen élnek, közülük ugyanis nagyon sokan dolgoznak Romániában. Naponta kerékpároznak, és a saját településükön van már kerékpárút. A kerékpározás szokását átvették azok a románok is, akik már tíz éve Magyarországra költöztek, de még mindig Romániában dolgoznak.

A kerékpárút 6 millió euróba kerül, és európai pénzekből épül. A román szakasz költsége 1,3 millió, a magyar részen 5 millió, tekintve, hogy a magyarországi szakasz sokkal hosszabb.

A kerékpárút átmegy Borsnál a határátkelőn, 11 kilométer hosszú lesz a romániai Bihor megyében, és 24 kilométer a legközelebbi magyarországi városig, Berettyóújfaluig a magyarországi Hajdú-Bihar megyében.

A bicikliutat a nagyváradi Ferdinánd téren kezdik majd építeni, végigmegy a Sebes Kőrös partján és Berettyóújfaluban találkozik egy másik kerékpárúttal, amelyet Magyarországon már megépítettek.

Pap Miklós, Mezőpeterd polgármestere azt mondta, hogy a legboldogabbak azok a lakosok, akik biciklivel járnak dolgozni, és nem kell a kamionok mögött araszolniuk.

A kerékpárutat novemberig kell megépíteni, hogy beleférjen a határidőbe, a magyar oldalon megkezdik a munkát, amint az időjárás ezt megengedi. Romániában csak májusban kezdik az építkezést.

„Eredetileg a berettyóiak készítettek egy tervet, mert ők a vezetői ennek a projektnek, de az sajnos nem valósulhatott meg a két ország közötti törvénykezési különbségek miatt. Így aztán nekünk egy külön tervezőt kellett erre a projektre fogadni” – mondta Mircea Bălan, Nagyvárad alpolgármestere.

Kapcsolódó hírek