Két hatalmas napelem az új kelenföldi busztároló teteje, 220 ezer kilowattórányi áramot termelnek vele

iho/közút   ·   2020.10.09. 18:45
05_napelemes_kelenfold

Átadták a BKV legújabb energiatudatos beruházását, a Kelenföldi Divízió területén telepített napelemes rendszert.

A két autóbusztároló és a tetőszerkezetükre telepített napelemrendszer nemcsak egy újabb lépés a BKV klíma- és energiastratégiájának megvalósításában, hanem eszköze is egy zöld, élhetőbb Budapest elérésének – vallja a közlekedési cég, amelynek az átadás kapcsán megjelent közleményében az is olvasható,

(fotó: BKV)

„a környezet- és klímavédelem, a fenntartható energiagazdálkodás, valamint az ökológiai lábnyomunk csökkentése nemcsak feladatunk, hanem mindannyiunk közös érdeke is. A tisztább és élhetőbb jövőkép nélkülözhetetlenségét társaságunk is maximálisan magáénak vallja.”

A projekt helyszíne a gyakorlati mellett szimbolikus jelentőséggel is bír, hiszen a Kelenföldi Divízió ad otthont a BKV zéró emissziós, tisztán elektromos meghajtású autóbuszainak. Ezzel a fejlesztéssel a kelenföldi buszgarázs egy olyan zöld szigetté vált, amely nemcsak elektromos buszokat biztosít az utazóközönségnek, hanem az áramigényük egy részét – fosszilis energiahordozók kiváltásával – megújuló energiaforrásból teremti meg.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója, Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere és egyik helyettese, Dorosz Dávid aki klímavédelmért és a fejlesztésekért felel a fővárosban (fotók: Maron Szilárd Ákos)

A telephelyen megépült két busztároló tetőszerkezetére összesen kétszáz kilowatt teljesítményű napelemes rendszert telepítettek, ezt a teljesítményt hatszáznegyvennyolc 310 wattos napelempanel biztosítja. A rendszer által várható éves megtermelt villamosenergia összesen 220 ezer kilowattóra, amely a telephely villamosenergia-igényének közel kilenc százalékát, azon belül az elektromos buszok villamosenergia-szükségletének negyven százalékát képes biztosítani.

Az egyik Modulo, amely éjjel-nappal maszkot hord

A sajtótájékoztatón bemutattak egy felmatricázott, Modulo M168d típusú csuklós autóbuszt is, amely a koronavírus-járvány elleni védekezés, azon belül is a maszkhordás fontosságára hívja fel a figyelmet. Ezek az újonnan matricázott Modulók szintén maszkot viselnek, így csatlakoztak a maszkos villamostársaik közé.

(fotó, grafika: BKV)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.