Két kilométernyi földúttal kevesebb lett Magyarország és Ausztria között

iho/közút   ·   2020.07.26. 13:45
rajka-nemetjarfalu0

Az M15-ös autópálya rajkai lehajtóján megépült új körforgalmú csomóponttól az út első kétszáz méteres szakaszát új nyomvonalon alakították ki, majd a régi, öt méter széles, az osztrák határig vezető földutat építették át további 1700 méter hosszban, kilenc méter koronaszélességgel és hat méter burkolatszélességgel.

(fotók: NIF)

Az 1900 méteres, kétszer egy sávos szakaszon a teljes pályaszerkezet kiépítésére volt szükség kétoldali vízelvezető árkokkal. Az új útszakasz a személyforgalmi igényeket elégíti ki. A három és fél tonna össztömeg feletti járművekkel a behajtás nem megengedett.

Az átépített útpálya az osztrák oldalon is egy felújított útpályához csatlakozik. A 2020 márciusára elkészült M15-ös autópálya megvalósítása során a rajkai csomópontban egy körforgalmat alakítottak ki, amelyen keresztül az összekötőút közvetlen kapcsolatba került a gyorsforgalmi úthálózattal. A környező osztrák és magyar települések egymás közötti elérhetősége így jelentősen javult.

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg. A kivitelezést a Glázer-Transz Kft. végezte nettó 649 millió 685 ezer 548 forint értékben. A projekt európai uniós forrásból, az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program 2014–2020 keretében valósult meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek