Kína ellenzi, hogy F-16-osokat kapjon Tajvan

iho/repülés   ·   2012.05.22. 08:24

A kínai kormány határozottan ellenzi, hogy az Egyesült Államok F-16-os vadászgépeket adjon el Tajvannak. Ezt egy tervezett, a Pentagon pénzügyeire vonatkozó jogszabály-módosítás tenné lehetővé, amit csütörtök este hagyott jóvá a többségében republikánusok alkotta képviselőház, de a tervezetet még a demokraták által dominált szenátusnak is el kell fogadnia – olvasható az Index cikkében.

Ha a javaslatot elfogadják, akkor a Barack Obama vezette kormánynak zöld utat kellene adnia a 66 darab, új F-16-os vadászgép vásárlására vonatkozó tajvani kérésnek. A jogszabály-módosítást indítványozó republikánus képviselő, Kay Granger véleménye szerint Tajpejnek erőteljesebben kell modernizálnia flottáját ahhoz, hogy szembe tudjon nézni a Kína jelentette növekvő fenyegetéssel.

A pekingi álláspont szerint azonban a Tajvannak történő fegyvereladások támogatása sérti az „egy Kína” politikát, amit a Kínával való diplomáciai kapcsolatok felvételekor az Egyesült Államok is elismert, és „a kínai belügyekbe való súlyos beavatkozásnak minősül”. A kínai külügyi szóvivő „hidegháborús gondolkodásmódnak” nevezte a washingtoni fejleményeket.

Az amerikai tisztviselők  nem tartanak komolyabb kínai megtorlástól. Válaszreakcióként a katonai kapcsolatok megszakítására számítanak, ahogyan az a korábbi Tajvannal kötött fegyverüzlet után is történt.

Kapcsolódó hírek