Kínai tulajdonba került a luxusjachtokat gyártó Ferretti

MTI   ·   2012.01.10. 09:49

Egy kelet-kínai vállalat veszi meg a luxusjachtokat gyártó olasz Ferretti csoportot – jelentette a kínai média kedden Santung tartomány székhelyéről Csinan városból, az üzletkötés helyszínéről.

A santungi nehézipari vállalat leányvállalata, a Weichai Holding Group Co. 374 millió eurót fizet a Ferretti részvényeinek 75 százalékáért.

A Weichai elnöke kijelentette, cége számára a jachtgyártás a következő öt év egyik stratégiai célja. Mint mondta, a Ferrettit ideális partnernek tartják, mivel ismert a piacon, korszerű gyártási technológiával rendelkezik, minőségi terméket állít elő és kifogástalan értékesítési csatornái vannak.

A Ferrettit Norberto Ferretti és testvére, Alessandro alapította 1968-ban és két évvel később, a genovai kiállításon mutatták be első – később legendássá vált – modelljüket. A cég ma élen jár a motoros jachtok tervezésében, magas a piaci részesedése, de a Hszinhua hírügynökség jelentése szerint pénzügyi gondokkal küzd. A válság a jacht piacot is érzékenyen érintette, a cég súlyosan eladósodott.

A beszámoló szerint a vásárlással optimalizálják a Ferretti tőkestruktúráját, több mint 100 millió euróval növelik a tőkéjét, miközben eladósodottságának mértékét közel 100 millió euróval csökkentik.

A Weichai csoportot, Kína egyik legnagyobb nehézgépeket és járműalkatrészeket gyártó vállalatát 1946-ban alapították. 2009-ben megszerezte Moteurs Bauduin SA dízelmotorokat és hajtóműveket gyártó francia vállalatot. Ebbe azóta több mint 30 millió eurót fektetett, aminek eredményeként közel megötszörözte eladásait.

Közismert, hogy Kínában jelentős ütemben nő a luxustermékek iránti kereslet, s ez – az egyre bővülő tengeri turizmussal – vonatkozik a jachtokra is. Kína 2010-ben háromszor annyi jachtot importált, mint egy évvel korábban, s a szakemberek a következő 5-10 évben hasonlóan gyors bővülésre számítanak.

Kapcsolódó hírek