Korszerűbbé vált Namíbia egyik vasútvonala

iho/vasút   ·   2023.02.25. 15:00
namibia_tehervonat

A Walvis Bay és Arandis közötti, száznyolc kilométer hosszú fővonalszakaszon már nyolcvan kilométer per órás tempóval lehet haladni a korábbi negyven helyett.

A keskeny, 1067 milliméter – úgynevezett fokföldi – nyomtávú vonalszakasz átépítésére kiírt, 1 milliárd 30 millió namíbiai dollár (körülbelül 21 milliárd forint) értékű pályázatot a kínai China Gezhouba Group Corp (CGGC) nyerte el még 2019 decemberében. A költségek 44 százalékát az Afrikai Fejlesztési Banktól (ADB) felvett hitelből finanszírozták, a többit a namíbiai kormány állta.

A munkálatok az eredeti tervek szerint 821 napig zajlottak volna, a Covid–19-pandémia okán azonban csak három év alatt sikerült befejezni. A CGGC szerint a vállalat a beruházás kezdete óta számos nehézségbe ütközött: többek között a világjárvány, a gyakori erős szél és por, valamint az elégtelen helyi anyagellátás hátráltatta a magas színvonalú építkezést. A projekt ötszáznál is több munkalehetőséget teremtett helyben, továbbá szakképzett munkások kiképzésében is segített Namíbiában.

Namíbia vasúthálózata, bal szélen a felújított pályszakasz (térkép: Wikipedia)

A délnyugat-afrikai ország munkaügyi és közlekedési miniszterhelyettese, Veikko Nekundi elmondta: a vasútvonal helyreállítása fontos eleme a namíbiai kormány Vision 2030 elnevezésű jövőtervének, mivel a pálya növeli a szállítási kapacitást és ösztönzi a gazdasági fejlődést az útvonal mentén – számol be a Railway Gazette.

Namíbia vasúthálózata 2687 kilométernyi 1067 milliméteres, villamosítatlan pályából áll, a vonalakat az ország nemzeti vasúttársasága, a TransNamib üzemelteti. A felújított pályaszakasz az Atlanti-óceán partján fekvő Walvis Bay-től 201 kilométer hosszan, a Karibib és Usakos települések között található Kranzberg vasútállomásig vezető vasútvonal nyugati része. A hálózat délen közvetlenül kapcsolódik a Dél-afrikai Köztársaság vasúthálózatához, északon pedig az angolai határig van kiépítve, arra várva, hogy az angolai oldalon is elérje a határt a vasútépítés.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Vécsey Balázs a Siemens Mobility Kft. élén

iho/vasút   ·   2024.05.14. 18:50

Több éves vezetői tapasztalatot szerzett a hazai és külföldi üzleti életben. Legutóbb a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatójaként, valamint a magyarországi Bosch csoport létesítménygazdálkodásért felelős vezetőjeként dolgozott.