Légiszalon, Le Bourget, 2023

Somogyi Norbert   ·   2023.06.26. 09:00
IMG_9466

Jelentős utasszállító rendelések, az ukrajnai háború miatt megnövekedett érdeklődés a katonai képességek iránt, a fenntartható technológia terén elért haladás, az első eVTOL történelmi repülése – ez az 1909-től megtartott párizsi légiszalon idei kiadásának gyorsmérlege.

Erősödik a szektor

A négy év után ismét megrendezett, vasárnap véget ért légikiállítás, a „Le Bourget” a repülés, a repülőgépipar megerősödéséről szólt: a rendkívül gyorsan fejlődő indiai piac az IndiGo és az Air India révén komoly megrendeléseket adott fel az Airbusnak és a Boeingnek. A bemutatón az új szaúdi légitársaság, a Riyadh Air két évvel a tervezett járatok beindítása előtt stílusosan nyújtotta át a névjegyét; húsz évvel a hasonló ambíciókkal létrehozott Etihad piacra lépése után a Riyadhi ígérkezik a legnagyobb teljes körű szolgáltatást nyújtó légitársaságnak – a szaúdiak nagyban játszanak, komoly megrendelésekre lehet tőlük számítani a jövőben. 

A Paris Air Show, a Salon International de l'Aéronautique et de l'Espace (SIAE) kiállítói ugyanakkor a meglévő ügyfelekkel is törődtek: a légitársaságok ugyanis szinte kétségbeesetten várják a megoldást a gyártóktól, hogy megbirkózhassanak a világjárvány utáni légi utazási hullámmal, a jelentősen megnövekedett utazási igényekkel. Ugyanakkor a szalon előtt kétezer feletti rendelésállományról lehetett tudni, ám ez elmaradt, mindössze 1300 gépről szóló üzletet kötöttek meg.

A török repülőgép- és védelmi ipart napjainkban 100 ezer munkahely és évi tízmilliárd dollár árbevétel fémjelzi, ebből 4,4 milliárd az export. Az üzletből az állami tulajdonú Roketsan cég sem akar kimaradni: a tavaly nyári párizsi fegyveripari kiállítás (Eurosatory) után most a Le Bourget-n mutatta be különböző típusú és méretű rakétáit (a szerző felvételei)

eVTOL

Eközben a dedikált párizsi légi mobilitási zóna bevezetése, valamint az eVTOL (elektromos függőleges felszálló és leszálló repülőgép, e-Vertical Take-off and Landing) első repülése bepillantást engedett a repülés jövőjébe. Az új elektromos, hibrid-elektromos vagy hidrogénüzemű projektek szédületes skálája egyértelműen jelezte a fenntarthatósági kihívások jóvoltából felszabadított innováció lendületét. Ezek java a városi légi mobilitáson túlmenően a „regionális légi mobilitás” piacát célozza meg, és a zöld, alacsony szén-dioxid kibocsátású, ponttól pontig tartó utazás a meglévő, kihasználatlan kis repülőtereket hasznosíthatná.

Az Aqualines cég akár 320 kilométer/óra sebességre, 500 kilométer hatótávolságra, két háromszáz utas szállítására képes, hibridmeghajtású ekranoplánok fejlesztésével foglalkozik. A képen az egyik fejlesztés alatt álló modelljük, amit az Alpine F1 Teammel közösen, annak enstoni (Egyesült Királyság) szélcsatornájában tesztelnek

A Volocopter a maga elektromos repülő alkalmatosságát  tavaly ősszel már sikeresen tesztelte a Párizshoz közeli pontoise-i kisgépes repülőtéren, ám az olimpia ezzel együtt csak egy „közbülső állomás” lenne a repülő taxiknak, az igazi céldátum 2030, legalábbis az Európai Légiközlekedés-biztonsági Ügynökség (EASA) szerint. A sikeres műszaki megoldások mellett elengedhetetlen az életképes üzleti modell kialakítása is, a legnagyobb versenytársak pedig jelenleg a hagyományos taxik – utóbbiakkal csak akkor lehet versenyezni, ha a viteldíj száz euró körül alakul, illetve a járművek akár három–négy utast is szállítanak egyszerre. Noha sokan vannak, akik szkeptikusak, az optimisták abból indulnak ki, hogy az európai városi légimobilitási piac 2030-ra – ideértve a légitaxik mellett a drónos áruszállítást is – 2030-ra meghaladhatja a négymilliárd eurót, és akár ötezer légijárművel szolgálják majd ki. Ezek 85 százaléka áruszállítást fog végezni. Az EASA becslései szerint a járműgyártás, a kiszolgálás és az ezekkel a járművekkel végzett szolgáltatások köre összességében mintegy 90 ezer főnek adhat majd munkát.

Az Airbus három különböző koncepció mentén szeretné a zéró emissziós repülőgépek új típusait megalkotni. Ezek egyike a ZEROe-család hidrogén-meghajtásúra tervezett „csupaszárny” (blended wing body) repülője, ami kétszáz fő szállítására lenne képes, a jelenlegi egyfolyosós típusokhoz képest akár húsz százalékos energia-megtakarítással

Katonai repülés és űripar

Ami szalon katonai oldalát illeti, az Ukrajnában zajló háború a számottevő állami megrendelések reményében felrázta tervezőket és gyártókat: a bemutató fő trendjeként a drónokkal szembeni és a hiperszonikusok vadászok elleni megoldásokat lehetett szemügyre venni. Szóba került az Ukrajnában elképesztő mértékben felhasznált (és megfogyatkozott), kulcsfontosságú fegyverrendszerek és lőszerek előállításának a felfuttatása is.  Belgium pedig megfigyelőként csatlakozott a francia–német–spanyol FCAS (Future Combat Air System), a jövő légiharcát meghatározó vadászrepülőgép projekthez – nyitóképünkön.

Komplett futómű a Safran standján – ahogy utasok sosem láthatják

A múlt héten az űrkutatás is megmutatta magát, méghozzá legalább két aspektusból is. Egyrészt a Földnek és környezetének fenntarthatósági folyamatainak nyomon követése, másrészt az űr további feltárása szempontjából. Az Apollo 16 holdmodul 87 éves pilótája, az 1972-ben a kísérő égitestünkön járt Charlie Duke dandártábornok a légishow-n jelentette be az Al Wordenről elnevezett Endeavour űrhajós ösztöndíj első francia kedvezményezettjeit; a tervek szerint a kiválasztottaknak egyhetes, gyakorlati űrhajósképző tábort tartanak Alabamában. Bemutatták a Collins Aerospace a NASA megbízásából kifejlesztett, az űrsétákhoz használt, több évtizedes múltra visszatekintő űrruhákat (EMU) felváltó szkafanderét is. Ezt használják majd az asztronauták a 2026-ra tervezett holdutazásuk során – meg persze a teljesen elkészült, hosszú élettartamú Venturi rovert.

Az Airbus a végül nem engedi el csak kis számban gyártott, de a maga nemében mégis csodálatos A380-as típust. Kihasználja ugyanis négyhajtóműves azon tulajdonságát, hogy a három hajtómű jelentette biztonság mellett új, sőt kísérleti hajtóműveket teszteljen. A képen a hajtómű-tesztelésre használt A380 makettje – az Airbus-nál jelenleg a francia Safran és az amerikai GE közös vállalata, a CFM International hajtóműgyártó „RISE” programja keretében a fönntartható üzemanyagok (SAF) használatára alkalmas motorokat tesztelik, lásd a modell bal szárnyán

Az 54. SIAE állásbörzére is alkalmat adott: az alágazati szereplők bemutatták a globális, dinamikusan fejlődő iparág sokszínű karrierlehetőségeit. Számos mérnöki munkakör egyre inkább szoftvermérnöki ismérvek felé tolódik el: ők a végfelhasználói igényekre összpontosítanak, és azokhoz igazodva vizsgálják a létrehozandó szoftver követelményeit, kialakítását, felépítését, illetve programozási nyelvek segítségével készítik el a szoftvert. Ily módon a repülőgépipar, a légiközlekedés és az űripar is versenyképesebb környezetben találja magát.

Ezt a Rafale negyedik generációs, szuperszonikus vadászbombázó repülőgépet a Dassault Aviation a Thales és a Safran közreműködésével már a jövőnek építette. Kialakításában és fölszereltségében már olyan szempontokat is figyelembe vettek, mint a rendszerek kibertámadások elleni védelme

Prognózis

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, az IATA adatai szerint az év első hónapjaiban a forgalom továbbra is erőteljesen növekedett, és áprilisban visszatért a pandémia előtti szint több mint kilencven százalékára, sőt, a belföldi forgalmak meg is haladták azt. Ennek nyilván pénzügyi, bevételi következményei is lesznek, és az IATA meg is háromszorozta az idei évre vonatkozó pénzügyi előrejelzéseit: a légitársaságok 2023-ban hozzávetőlegesen tízmilliárd dollár kumulatív nyereségre számíthatnak. A tendenciára jellemző, hogy Christian Scherer, az Airbus kereskedelmi igazgatója Párizsban kijelentette „A valódi kérdés az: van-e határa az ágazat növekedésének? A civil társadalom egyre gyrapodik, és óriási igényt támaszt mind a szabadidő eltöltése, mind az üzleti élet terén. Előrejelzésünk szerint a következő két évtizedben negyvenezer új repülőgépre lesz szükség.”

Az AAROK harci tevékenységre és megfigyelésre egyaránt használható drónt a francia Turgis & Gaillard cég fejlesztette ki, a légijármű maximális felszállótömege 5500 kilogramm, hajtóművének teljesítménye 1200 LE, kezeléséhez négy fő szükséges

A kereslet folyamatos növekedése mellett az elodázhatatlan ökológiai átállás kényszerei – de a lehetséges gazdasági előnyök is – erőteljesen ösztönzik a légitársaságokat arra, hogy új generációs repülőgépekkel váltsák fel jelenlegi flottájukat, hogy jelentősen csökkentsék az üzemanyag-felhasználását és ezáltal a szén-dioxid kibocsátást. A jelenleg üzemelő huszonnégyezer utasszállító repülőgépnek mindössze az egyötöde korszerű, jelentősen kisebb fogyasztású légijármű, akár fele arányban fenntartható légi közlekedési üzemanyaggal (Sustainable Aviation Fuel, SAF) üzemelő gép. Ezért is fókuszált a show a dekarbonizációs megoldásokra, miközben Emmanuel Macron francia elnök nagy horderejű, a SAF-ba és a technológiai kutatásba történő állami befektetéseket jelentett be.

Az Autoflight a (közel)jövő (egyik) lehetséges elektromos „légitaxija”, ami egy pilótával legfeljebb négy utast képes egyidejűleg szállítani. Függőleges föl- és leszállásra képes, hatótávolsága legalább 250 kilométer, utazósebessége 200 kilométer/óra

Üzleti tervek

A jövő flottája azonban a mostani repülőgép megrendelések eredményeként áll majd fel. Az elmúlt hónapokban megsokszorozódott a megarendelések száma (még ha a legtöbbet hivatalosan még nem is erősítették meg):

A török repülőgépipar nagyon komoly kiállítóként volt jelen, a képen az egyik pilóta nélküli (UAV), de helikopter-rotoros teherszállító gépe, amelynek hasznos terhelése maximum nyolcvan kilogramm, ezzel egy óráig képes a levegőben maradni és 150 kilométerre eljutni, míg ötven kilónyi teher esetén már három óra hosszat maradhat a levegőben

  • 2022 végén a United száz Boeing 787-est vásárolt (plusz százat opcióként),
  • februárban az Air India 250 Airbus, illetve 220 Boeing mellett döntött,
  • márciusban Szaúd-Arábia a 787-est választotta a Saudia és a Riyadh Air társaságoknak, 78 repülőgéppel, plusz 43-ra vonatkozó opcióval,
  • májusban a Ryanair pedig 150 737 MAX 10-es mellett és ugyanannyi opcióra kötelezte el magát,
  • a Turkish Airlines az Airbusszal és a Boeinggel tárgyal négyszáz egyfolyosós 737 MAX és A320neo, valamint további kétszáz szélestörzsű repülőgép vásárlásáról, utóbbi szegmensben a törökök elsősorban Boeing 787-eseket vagy Airbus A350-eseket szeretnének, de 25–30 777X vagy A350-1000 is érdekli őket,
  • a KLM korábbi főnöke, Pieter Elbers által irányított indiai IndiGo  nem kevesebb, mint ötszáz A320 Neo megvásárlását jelentette be! Ezt tekinthető az egyetlen légitársaság által valaha vásárolt legtöbb sugárhajtású repülőgépnek,
  • a Riyadh Air jelentős flotta felállítását tervezi, a 150–175 repülőgépet állítanak majd rendszerbe,
  • a gyorsan növekvő, török fapados, a Pegasus Airlines is várhatóan gyorsan lép, hogy kihasználja az isztambuli repülőtér folyamatban lévő bővítését,
  • a Delta Air Linesnek le kell cserélnie a még flottájában lévő hatvan Boeing 767-est, valószínűleg Airbus A330-asra vagy A350-esre,
  • az Air France-KLM is vizsgálja az új beszerzések lehetőségét. Benjamin Smith, a csoport vezérigazgatója anélkül, hogy konkrét számokat közölt volna, kifejtette, hogy a következő típusokra fókuszálnak: A350-1000, illetve a Boeing 777X és 787-9, de nem versenyeznének az indiai vagy török társaságok elképesztő megrendelési számaival. A konszern, új integrált stratégiájának keretében a légijárműveket egyelőre nem feltétlenül az Air France-hoz vagy a KLM-hez rendelnék, de a két társaságnak új kapacitásokra lesz szüksége. Sőt, a francia cégnél lassan le kell cserélni az első 777-300ER-eket, amelyek elérik a húszévnyi szolgálatot.

A fejlesztő Volocopter tervei szerint a Volocity lesz az első olyan légitaxi, ami a 2024-es párizsi olimpia idején utasokat fog szállítani. A 18 rotor mozgatta jármű teljes egészében elektromos üzemű, kifejezetten rövid távú, elsősorban városon belüli közlekedésre tervezték, ezért kifejezetten előnyösek az alacsony zajszintű elektromos motorok

Kína ugyan jelen volt Párizsban, de nem hozta el első saját fejlesztésű nagy, 170–190 férőhelyes, szépreményú C919-esét.

A brazil Embraer gyártotta C-390 Millennium NATO-konfigurációs kialakítású katonai szállító repülőgép. A magyar légierő is rendelt két példányt ebből a típusból, ezek gyártása már elkezdődött, és akár már 2024-ben megérkezhetnek Magyarországra

Nem minden arany...

Végső soron a Le Bourget repülőtéren a hazai pályán játszó Airbus kétségtelenül nagyot gurított, ami különösen annak a fényében izgalmas, hogy az év első öt hónapjában mindössze 178 megrendelést kapott, míg a Boeing 223-et… Ezek teljesítése azonban jelenleg még főfájást okoz a szereplőknek. Az ellátási lánc anomáliái továbbra is hátráltatják a repülőgép- és hajtóműgyártókat abbéli szándékukban, hogy felvegyék a kellő gyártási tempót. Az Airbus ugyan példátlan termelési szintekre tör, de még most is azért küzd, hogy visszaállítsa a járvány előtti kapacitásait. A Boeingnél pedig a szakemberek a következő évekbeli tömeges nyugdíjba vonulása okoz gondot.

Az Airbus a párizsi légiszalonon rendre a középpontba helyezi egyik új típusát (ilyen volt 2013-ban az A380). Idén a cég választása az A350-es típus „különösen széles törzsű” és nagy hatótávolságú modelljére, az A350-XWB-re esett. A kép érdekessége, hogy a gép fölött a június 23-i – már a nagyközönség előtt is megnyitott – vásárnap légibemutatóinak egyik különleges eseménye, a francia műrepülő-kötelék, azaz a Patrouille de France nyolc AlphaJet-géppel végrehajtott repülésének egyik pillanata látható. Az Airbus a légibemutatók során a H160-as helikopterét és az A321-XLR-tműködés közben” is bemutatta, a Boeing viszont egy gépét sem repültette...

Az előrejelzések szerint a gyártáskapacitási feszültségek várhatóan 2025-ig, sőt, akár 2026-ig jelen lesznek az alágazatban.

Az Airbus egyetlen, de állandó és kíméletlen riválisa, a Boeing a Riyadh Air színeiben egy 787-9 Dreamlinert is kiállított – a tervek szerint ez a cég lesz Szaúd-Arábia légiközlekedésének másik zászlóshajója; 2030-ra már száz célállomásra kívánnak repülni a legmodernebb gépekkel. A cég harminckilenc példányt rendelt a 787-9 típusból, további harminchárom pedig opciós. A képen látható példány a Riyadh Air első – és eddig egyetlen – gépe, amit június 12-én vettek át. A légitársaság képviselői a légiszalon idején írták alá azt a megállapodást, aminek értelmében a gépeiket a GE Aerospace GEnx-1B típusú hajtóműveivel fogják ellátni

A Párizs melletti Le Bourget repülőtéren megtartott, sorrendben 54. nemzetközi légi- és űripari szakkiállítás szervezője az ágazat francia szereplőit tömörítő szakmai szervezet, a GIFAS (Groupement des Industries Françaises Aéronautiques et Spatiales) alapította cég, a SIAE volt. Az eseményre a világ 48 országából 2453 kiállító regisztrált. Az első négy napon kizárólag a szakmai látogatók vehettek részt, míg az utolsó három nap a nagyközönség előtt is nyitott volt. A szakmai látogatók a világ 185 országából érkeztek, számuk kis híján elérte a 140 ezret, míg a nagyközönségi látogatók száma meghaladta a 176 ezret, az akkreditált újságírók 87 országból összesen 2700-an voltak. Az eseményt Emmanuel Macron köztársasági elnök jelentétében nyitották meg, 98 ország és hét nemzetközi szervezet színeiben 304 hivatalos delegáció érkezett. A Paris Air Lab-szekcióban 21 ország 150 start-up cége mutatkozott be, fizikai valójában 140 légijárművet lehetett megtekinteni, a kiállítás ideje alatt aláírt szerződések összértéke elérte a 140 milliárd dollárt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek