Lengyelország újabb szállítógépeket vesz

iho/repülés   ·   2012.07.02. 17:00
cim

Lengyelország újabb katonai szállítógépeket rendel: 262 millió dollár értékben öt C295-ös közepes hatótávolságú kéthajtóműves gép csatlakozik a légierő  meglévő 11 gépes flottájához.

A most nyilvánosságra hozott megállapodás szerint az európai Airbus még idén év végén elkezdi leszállítani az új gépeket, amelyek „a lengyel légierő hazai és nemzetközi műveleteibe” kapcsolódnak majd bele.

A Flightglobal katonai adatbázisa szerint Lengyelország 2003 és 2005 között nyolc, 2007-2008-ban további négy C295-öst állított hadrendbe. A 12 gép egyike 2008 januárjában zuhant le, a szerencsétlenség következtében a légierő több magas rangú tisztje, parancsnoka vesztette életét.

A lengyel légierő egyik CN295-öse <br>(fotók: Airbus Military)

A jelenlegi flotta egyik gépe Afganisztánban állomásozik, a többi a krakkói Balice bázison található. Az első nyolc gép esedékessé váló nagyjavítását a PZL-EADS varsói gyárában hajtják végre.

A légierő parancsnoka, Lech Majewski altábornagy szerint a lengyelek először egy újabb Hercules vásárlásában gondolkodtak, amely csatlakozott volna a már meglévő öt, az amerikai légierőtől átvett E-változatú géphez, ehelyett döntöttek inkább a „költséghatékonyabb megoldás”, a C295-ösök beszerzése mellett.

Ezt a típust a csehek is használják

Az Airbus közleménye szerint a lengyel üzlettel együtt a megrendelt C295-ösök száma 113-ra emelkedett, ezek közül eddig 85 gépet adtak már át a vásárlóknak. A most megrendelt gépekkel együtt Lengyelország repüli majd a típus legnagyobb floittáját.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.