Lesz egy kis változás szerdán a menetrendben: a munka ünnepén nem munkanap szerint közlekedünk

MÁV/iho   ·   2024.04.30. 15:00
00_majus1_kozlekedes

Május elseje, bár egy napos, hét közepére eső ünnepnap, de várhatóan így is sokan kelnek útra. A MÁV és a Volánbusz azt kéri, indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi közlekedési rendről. Érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket, illetve használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

Vasúti közlekedési rend

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.

Az utasforgalom szempontjából a kihasználtabb reggeli és délutáni intercity vonatok szerelvényei a szokásosnál több kocsival közlekednek. A lehetőségekhez képest a helyjegyek elővételi vásárlásától függően

  • a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza viszonylatú Nyírség,
  • a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest viszonylatú Tokaj,
  • a Budapest–Nagykanizsa viszonylatú Tópart,
  • a Budapest–Keszthely viszonylatú Balaton,
  • a Budapest–Békéscsaba viszonylatú Békés,
  • a Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú Napfény,
  • a Budapest–Veszprém–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatú Bakony és Göcsej, valamint
  • a Budapest–Pécs viszonylatú Mecsek Intercity

vonatokat több kocsival indítja el a vasúttársaság.

Lehetőség szerint további kocsikat is forgalomba állítanak a tervezetten felül, ha az utasforgalom alakulása ezt megkívánja és a rendelkezésre álló járművek mennyisége ezt lehetővé teszi. Az Elvirán figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegyeladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő ülőhellyel közlekedő (intercity, railjet xpress) vonatokat.

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik

Május 1-jén, szerdán munkaszüneti napra, május 2-án, csütörtökön ismét munka- és tanítási napra érvényes menetrend szerint indulnak a járatok.

Az áruházak és bevásárlóközpontok május 1-jén zárva tartanak, ezért az ezeket érintő járatok is az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek. Egyes településeken a helyi járatok az általános közlekedési rendtől eltérően indulhatnak, illetve az ünnepnapi rendezvények idején egyes járatok terelve közlekednek.

A Volánbusz is kéri utasait, hogy minden esetben előre tervezzék meg utazásukat a www.menetrendek.hu oldalon. Érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, hogy legyen hely az utazásra.

MÁV–HÉV

Május elsején a munkaszüneti napi menetrend szerint járnak a HÉV-járatok, bizonyos vonalakon ritkábban. Kérik: ne utazzanak megszokásból, előre tájékozódjanak az indulási időkről. A részletes menetrendek elérhetők a BKK és a HÉV honlapján.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek