Létrejött az OpenRail, betöltött lesz a vasúti tematikájú, nyílt forráskódú szoftverfejlesztéshez szükséges információs tér

iho/vasút   ·   2024.02.01. 14:00
openrail

A kezdeményezés célja egy nyitott, autonóm és együttműködésen alapuló innovációs tér létrehozása a vasúti tematikájú nyílt forráskódú szoftverfejlesztéshez.

Az UIC és partnerei, a DB, az SBB és az SNCF a napokban az UIC párizsi központjában tartották meg az OpenRail egyesület igazgatótanácsának nyitó ülését. A résztvevő társaságok a következő személyeket jelölték képviselőknek, akik egyben az igazgatótanács tagjai is lettek:

  • a DB-től Nicole Göbelt, a DB Systel vezérigazgatóját,
  • az SBB-től Jochen Decker informatikai igazgatót,
  • az SNCF-től Frédéric Novellót, az SNCF csoport informatikai igazgatóhelyettesét,
  • a Nemzetközi Vasútegylettől (UIC) Jean-Michel Evanghelout, a pénzügyi ellenőrzés és projektműveletek igazgatóját, aki a távközlési, jelzőberendezési és digitális részleg igazgatója is egyben.

A négy igazgató Jochen Deckert választotta az egyesület első elnökévé.

Állandó munkatestületként létrehozták a Technikai Bizottságot, melynek feladata az OpenRail közösség és a projektportfólió részét képező nyílt forráskódú projektek kiválasztása, integrálása és kezelése. A bizottság az igazgatóság által megnevezett három tagból, valamint az OpenRail portfóliójában integrált projektek legalább egy képviselőjéből áll.

A Technikai Bizottság első három tagja:

  • Cornelius Schumacher, a CTO-Team, DB Systel technológiai csapatának nyíltforráskód-intézője;
  • Peter Keller, az SBB digitalizációs részlegéből;
  • valamint Loïc Hamelin, az SNCF Réseau-nál az OSRD Program, DGEX DIGIT igazgatója.

Az igazgatóság jóváhagyta a Technikai Bizottság alapszabályzatát, mely meghatározza az operatív munkatestület működésének főbb elveit. Jóváhagyták a 2024-re érvényes díjakat is, így az alapítási folyamat lezárultával azonnal megnyílik a kapu az új tagoknak az egyesületbe történő belépése előtt.

Négy tagsági kategória áll rendelkezésre: platina, arany és ezüst kategóriák a vállalatok számára, valamint egy társult kategória az egyetemek és civil szervezetek előtt, ez utóbbinál nem jár pénzügyi hozzájárulás. Örömmel várják az egyéni fejlesztőket – legyen szó diákokról, kutatókról, egyéni vállalkozóról vagy alkalmazottról –, hogy csatlakozzanak a közösséghez és ingyenesen hozzájáruljanak a nyílt projektekhez.

Az egyéni hozzájárulások témájában több OpenRail-csapattag is részt vesz majd az ingyenes és nyílt forráskódú szoftverfejlesztést a középpontba állító FOSDEM 2024 konferencián, melyet február 3-án és 4-én rendeznek Brüsszelben, ahol „Vasút és nyílt szállítás” címmel tartanak majd fejlesztői szobát (devroom) – a tavalyi FOSDEM-en való nagy sikerű debütálást követően ki az eseményt idén ismét megtartják. A fejlesztői szoba Max Mehl, Simon Clavier, Cornelius Schumacher, Loic Hamelin, Peter Keller és Mahalia Stephan társszervezése keretében valósul meg. A résztvevők a vasút és a tömegközlekedés kontextusában tárják majd fel együtt az ingyenes és nyílt forráskódú szoftverek területét.

(Nyitóképünkön az OpenRail igazgatótanácsának nyitó ülése. Kép forrása: uic.org)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek