Logisztikai szakembert az operatív törzsbe!

iho   ·   2020.03.24. 21:49

Több szakmai érdekképviseleti szervezettel együttműködve a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) összeállította a logisztikát érintő, az egyes szervezetek tagságától kapott, véleményük szerint a legsürgősebben megoldandó feladatokat. Jelesül:

  1. Az operatív törzs munkáját segítve, kértük egy a logisztikai szakma által delegált gyakorló logisztikai szakember felvételét a törzsbe – a koordinációt segítve és a háttérmunkát támogatni.
  2. A szállítás, logisztika (közút, vasút, vízi, légi) frontszemélyzetét a személyszállításhoz hasonlóan nyilvánítsák kiemelt közfeladatot ellátó személyeknek. Az ágazat dolgozói kapják meg az ebből eredő kiemelt védelmi státuszt, egységes protokollt az országba való beléptetésre, a gyorsított ügyintézést, a lejáró időszakos vizsgák halasztási lehetőségét, fokozott büntetőjogi védelemben való részesülést. Kaphassanak ingyenes koronavírus gyorsteszteket a külföldről hazatérő járművezetők (közút, vasút, víz, légi fuvarozás) és tegyék számukra is soron kívül elérhetővé a szükséges védőfelszereléseket (szájmaszk, kesztyű, ahol szükséges, védőruha, és így tovább.).
  3. A kormány terjessze ki a 47/2020. (III. 18.) Korm. rendeletet a logisztikai szektorban érintett, a következő TEÁOR számok alá sorolt gazdasági szereplőkre is: Vasúti, közúti, tengeri, belvízi, légi, raktározás, szállítás kiegészítő tevékenységek, postai, futárpostai tevékenység, egyéb szárazföldi személyszállítás.
  4. Azonnal bevezethető, gyors és nagy hatású gazdaságélénkítő intézkedésekként javasoljuk
  5. az EU-s pályázatok kifizetésének felgyorsítását – például nyolcvan százalékot azonnal, huszat később, az elszámolás ellenőrzését követően.
  6. Vám, áfa visszatérítések, vámigazgatási jogorvoslatban megítélt összegek gyorsított kifizetése.
  7. Kérjük az államigazgatási eljárások lefolytatásának jelentős és azonnali felgyorsítását, egyszerűsítését!
  8. Egyenlő teherviselés: a folyamatosan dolgozó logisztikai ágazatokhoz kapcsolódó hatósági folyamatok folyamatossá tétele.
  9. Akadálymentesítés – a jelenlegi adminisztratív és fizikai forgalmi akadályok azonnali megszüntetése, szükség szerint jogszabály változtatással és nemzetközi egyeztetéssel! A hatósági szervek 0-24 ügyeleti rendjének biztosítása, zöldfolyosós áruszállítási útvonalak kijelölése tranzit és nemzeti szállításra is.
  10. A logisztikán belül a gyártási logisztikára is kiterjeszteni azon intézkedéseket, amellyel a kormány az általános munkahely-védelmet támogatja.
  11. Mielőbb el kell kezdeni a felkészülést a közúti fuvarozás kapacitásának csökkenésére – a gépkocsivezetők és a háttérszemélyzet betegség miatti kiesése. A felkészülés során fel kell mérni, hogy milyen módon tudja a vasúti/vízi fuvarozás ezeket a fuvarozási igényeket pótolni. Ilyen lehet  a hajóstársasági üres konténerek bevonása a kontinentális forgalomba, céltámogatási rendszer azonnali bevezetése a vasúti (egyes kocsi, kombinált és irányvonati forgalomban), vágányzárak felülvizsgálata a zavartalan vasúti közlekedés biztosítása érdekében, a felszabaduló személyszállítási kapacitások átcsoportosítása, a futárszolgálatok kapacitásbővítése taxisokkal.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!


Kapcsolódó hírek