Már egyetemisták is villamost vezetnek Csehországban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.08.29. 09:00
Skoda_01

Egyre égetőbb probléma Csehországban is a járművezetők hiánya. Most már nemcsak a vasúton, de a városi közlekedésben is egyre nehezebb új munkaerőt találni. Prágában például körülbelül háromszáz járművezetőt keresnek, folyamatos a felvétel, minden megállóban ott van a hirdetés, hogy havi 35 ezer korona kezdőfizetést ajánlanak. Brünnben is hasonló a helyzet, igaz ott „csak” hatvan embert keresnek állandó jelleggel. És már az egyszeri toborzási hozzájárulás (ami több tízezer korona is lehet) sem látszik elég hatékony hívószónak.

Egy tetkós Laminátka-vezérnő (fotó: E15.cz)

Olyannyira elfajult a helyzet, hogy szinte mindenki vezethet már járművet, ha akar. A közlekedési vállalatok fölveszik, nem kevés pénzért oktatják, kinevelik a munkavállalót, csak nekik dolgozzon. A villamosok, autóbuszok vezetőfülkéjében már idénymunkás egyetemisták is megtalálhatók, akik egy kéthónapos tanfolyam sikeres elvégzése után ülhetnek a vezérlőpult elé. Az utóbbi négy év alatt, amióta ez a nyári tanfolyam létezik az egyetemistáknak, már huszonkilenc villamosvezetőt sikerült alkalmazni, legalább idénymunkásként. Mivel a kurzust a brünni közlekedési vállalat finanszírozza, ezért felvételkor a hallgatónak alá kell írnia egy szerződést, amiben kötelezettséget vállal legalább kétszáz műszak lehúzására a vállalatnál négy év leforgása alatt. Az órabérük 130 korona (1 650 forint). A brünni közlekedési vállalat egyelőre dicséri a projektet, meg van elégedve az egyetemisták munkájával, akik igazán (gyermek)szívvel-lélekkel csinálják, sőt esetenként maradnak is a vállalatnál.

škoda ForCityk kanyarognak Prágában (fotó: Dányi István)

A munkaerőhiány mellett egy másik jelenség is szembetűnő, mégpedig az, hogy egyre több nő vezet városi közlekedésben buszt, vagy villamost. Az elmúlt két évben Csehországban csaknem nyolcvan fővel nőtt a női alkalmazottak száma a járművezetői poszton. Csak Prágában például kétszáznyolcvan járművezetőnő dolgozik. De országszerte észrevehető a trend, hogy egyre több a női villamos és buszvezető.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek