Már ötszáz elektromos BYD ADL busz dolgozik Londonban

iho/közút   ·   2021.05.21. 16:00
byd_emeletes

A környezetbarát, kibocsátásmentes járművekből eddig összesen ezernél is többet rendeltek a különböző nagy-britanniai városok.

Az akkumulátorgyártás, az energiagazdálkodás és az elektromos mobilitás terén globális szinten piacvezető, kínai központú BYD nagy-britanniai leányvállalata, a BYD UK, valamint a buszgyártásban globális piacvezető, független NFI Group Inc. (NFI) leányvállalata, az Alexander Dennis Limited (ADL) 2015 októbere óta tartó együttműködése az Egyesült Királyság legnagyobb elektromosbusz-gyártó vállalata. A BYD ADL megbízható és költséghatékony elektromos járművei az Egyesült Királyságban, Írországban és Új-Zélandon is közlekednek – az előbbi két országba szánt járművek teljes mértékben helyi, nagy-britanniai gyártással –; a londoni kocsikat a Go-Ahead London üzemelteti.

A kooperáció az első közös építésű, Enviro 200EV típusú, egyszintes elektromos buszokat 2016 nyarán adta át a Go-Ahead Londonnak, alig öt évvel később pedig már az ötszázadikat ünnepelhették a napokban, szintén a Go-Aheaddel: az Enviro400EV típusú, emeletes kocsi annak a húsztagú londoni flottának a része, mely a Walthamstow és Canning Town közötti 69-es viszonylaton közlekedik. A hivatalos átadásra elhozták az első közös járművet is, kihangsúlyozva a Go-Aheadnek az elektromos buszok Egyesült Királyságban történő elterjesztésében játszott fontos szerepét, valamint ünnepelve a vállalat által megrendelt ötszáz BYD ADL busz közel felének átadását, mellyel a Go-Ahead az ország legnagyobb elektromosbusz-üzemeltetőjévé vált.

A Go-Ahead számára fontos mérföldkövet jelentő, ötszázadik BYD ADL elektromos busz átvételére stílusosan a teljesen az elektromos buszok karbantartására létrehozott, díjnyertes Waterloo telephelyen került sor. A buszgarázs 2013-ban Nagy-Britanniában elsőként vállalt úttörő szerepet az elektromos buszok kiszolgálásában, melyek hamar megbízhatónak bizonyultak a metropolisz nagy járatsűrűségű, valamint gyakori megállásokat és elindulásokat igénylő hálózatán. A közlekedési vállalat zökkenőmentesen cseréli le London ikonikus piros buszait dízelüzeműről zéró emissziós járművekre.

Az Egyesült Királyságban folyamatosan zajlik a tömegközlekedési járművek zöldítése: a BYD ADL újabb ötszáz elektromos buszra kapott megrendelést a különböző brit szolgáltatóktól, átlépve az ezer példányt. A buszok a következő tizenkét hónap során állhatnak forgalomba.

A mindössze 1995-ben alapított, és azóta Kína egyik legnagyobb magántulajdonú vállalatának számító BYD Company Ltd. néhány év alatt jelentős szakértelmet szerzett az újratölthető akkumulátorok terén, a fenntartható fejlődés megkerülhetetlen szereplőjévé válva. A megújuló energiákkal kapcsolatos megoldásokat világszerte ötvennél is több országban és régióban sikerrel prezentálja a Hong Kong-i és sencseni tőzsdéken is bejegyzett  cég. A megfizethető napenergia-termelést, a megbízható energiatárolást és az élvonalbeli elektromos szállítást ötvöző, zéró emissziós energia-ökoszisztéma elnevezésű rendszere az energia és a közlekedési ágazat ipari piacvezetőjévé emelte. Az Egyesült Királyságbeli leányvállalatot 2013 márciusában hozták létre Londonban. Az elsősorban a brit ügyfeleknek alternatív hajtású buszokat, valamint az ehhez kapcsolódó értékesítés utáni szolgáltatásokat kínáló cég központja 2018 nyarán a buckinghamshire-i Iverbe költözött át.

(Nyitóképünkön London ötszázadik BYD ADL elektromos autóbusza. Kép forrása: BYD)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek