Matrica helyett digitális utastájékoztatás Bécs új metrószerelvényein

iho/vasút   ·   2022.01.16. 08:13
01_becs_metro_digitalis

Hamarosan forgalomba állnak a Wiener Linien újgenerációs metrókocsijai. Az X-Wagen-szerelvények nemcsak modern külsővel és belsővel, hanem innovatív utastájékoztatási rendszerrel is várják majd az utazóközönséget. Az új, vezető nélküli metró először az U1, U2, U3 és U4 metróvonalon közlekedik.

Negyven év után új, modern metrószerelvényekre szállhatnak át a bécsi közösségi közlekedés utasai. A 2022-ben útjukra induló X-Wagenek Bécs első generációs metrószerelvényeit, az ezüstnyilakat fogják váltani. Az új, automata vezérlésű metrókocsik modern külsővel, nagyobb belső térrel és utasbarát tájékoztatási rendszerrel segítik majd a közlekedőket.

Ez utóbbit a Siemens Mobility és a Wiener Linien közösen fejlesztette a bécsi közlekedési rendszerre szabva. Az ajtók fölötti kijelzőkön valós idejű információkkal látják el az utasokat. Az adott megállóban aktuálisan zárva maradó ajtók fölött például egy digitális Bécs-térképen mutatják majd a jármű valós helyzetét, a haladási irányt és a következő megállókat. Az aktuálisan nyíló ajtók fölött pedig az átszállási lehetőségeken kívül a többi jármű érkezését, esetleges késéseket is láthatja az utazóközönség. A képernyőkről olyan fontos információkhoz juthatnak majd az utasok, mint az esetleges járatkiesések, vagy más aktuális változások a közösségi közlekedés rendszerében. A tervek szerint még a liftek állapotát is jelezni fogja a rendszer.

Az X-Wagenek az osztrák fővárosban készülnek, a Siemens simmeringi műhelyében. A cég eddig két szerelvényt szállított le a bécsi közlekedési vállalatnak, ezeket éppen tesztelik. A Wiener Linien összesen harmincnégy metrókocsit rendelt, amik először az U1, U2, U3 és U4 metróvonalakon, később pedig a megújult U5-ös szakaszon közlekednek. Az új szerelvényeket kimondottan a bécsi ízlésnek megfelelően alakítják ki, az osztrák főváros utazóközönsége még abba is beleszólhatott, hogy az új kocsikat milyen típusú ülésekkel szereljék fel.

Nyitóképünkön: digitális kijelzőn Bécs metrótérképe (fotó: David Bohmann/PID)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek