Megegyezést sürget a BKK

MTI   ·   2012.03.13. 13:54

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Budakeszivel és Solymárral is megegyezést szeretne az agglomeráció közlekedésének finanszírozásáról, azonban ha a két település továbbra sem járul hozzá a költségekhez, április 30. után a 22-es és 64-es buszcsalád nem közlekedik a Budapesten kívüli szakaszon – tájékoztatta a központ kedden az MTI-t.

A BKK tájékoztatása szerint a BKV összesen 30 főváros környéki településen nyújt szolgáltatást, 37 nappali és 9 éjszakai autóbuszjárattal, valamint 4 HÉV-vonallal. Néhány településen csak a külterületet vagy a területén található áruházat érintik a járatok, túlnyomó többségben azonban a településen tényleges helyközi szolgáltatást nyújt a fővárosi közlekedési társaság.

A HÉV-közlekedés finanszírozásához az érintett települések jelenleg nem járulnak hozzá, ahogy az üzemszünet alatti éjszakai buszjáratok üzemeltetéséhez sem. A BKK a járatokról és a finanszírozás körülményeiről már egyeztet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal.

Az autóbuszos szolgáltatásokra jelenleg hat településnek (Budaörs, Diósd, Gyál, Nagykovácsi, Pécel, Törökbálint) van érvényes közszolgáltatási szerződése a BKV-val.

A BKK ugyanakkor megjegyezte, hogy noha Budakeszin és Solymáron is több autóbusz-szolgáltatás elérhető, a BKV semmilyen hozzájárulást nem kap a települési önkormányzatoktól. Mint írták, egyeztetéseket folytatnak és megegyezésre törekednek a két település vezetőivel, hogy a 22-es, 22E, 64-es, 164-es, 222-es és 922-es autóbuszok a továbbiakban is járjanak Budapest határain túl. Ha a szerződéseket nem sikerül megkötni, a korábban a közlekedésért felelős tárcával kötött, a közigazgatási határon túli helyközi személyszállításra vonatkozó megállapodások 2012. április 30-i lejárta után az érintett járatok a városon kívüli szakaszon nem közlekednek, mivel nem biztosítottak a jogi és pénzügyi feltételek.

Kapcsolódó hírek