Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere Szolnokra

MTI/iho   ·   2023.07.18. 09:00
00_airbus_katheli

A 70-es és 71-es oldalszámú közepes, szállító – Troop Transport Helicopter – konfigurációjú gépeket két vízsugárral köszöntötték az MH 86. Kiss József Helikopterdandárnál.

A két Super Pumát júliusban adtak át az Airbus Helicopters franciaországi, marignane-i gyártó központjában. A Honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként a honvédelmi tárca tizenhat gépet rendelt.

(fotók: MTI/Mészáros János)

A H225M helikopter magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata 2021-ben kezdődött, aminek során külön figyelem irányult a helikopter magyar konfigurációjának sajátosságaira, a helikoptereket ugyanis kifejezetten a magyar katonai igények szerint alakítják ki és gyártják.

A Honvédelmi Minisztérium delegációja először 2022 márciusában tett látogatást a gyártónál, ahol szakmai egyeztetést folytattak a helikoptertípus tervezéséért és gyártásáért, valamint az üzemeltetési és karbantartási rendszeréért felelős szakemberekkel. A folyamat végén típusalkalmassági tesztrepüléseket hajtottak végre az IRO 011 gyártói azonosítójelű helikopterrel 2023. február 28. és március 1. között.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek