Megérkeztek az elektromos autóbuszok Győr helyi közlekedésébe

iho/közút   ·   2023.06.20. 18:00
00_byd_gyor

Lezárult annak a tizenhárom elektromos meghajtású, BYD K9UD típusú autóbusznak a beszerzési és töltőkiépítési projektje, ami a Győrben élő több mint 132 ezer embernek teszi komfortosabbá a közösségi közlekedést. A nettó közel 2,1 milliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően a vármegyeszékhely helyi járműállományának 14,3 százaléka megújul, és jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás.

A Volánbusz a HUMDA Zöld Busz Program támogatásának köszönhetően 2022. április 1-jén hatvan elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést, ezek közül tizenhárom BYD K9UD típusú jármű Győr helyi közlekedésében javítja a személyszállítási szolgáltatás színvonalát – hozzájárulva a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez. A BYD Europe B.V. által gyártott e-buszok június második felében állnak a megyeszékhely utasainak rendelkezésére. A kényelmes, korszerű, környezetkímélő járművek a Révai Miklós utcai végállomásról kiinduló autóbuszvonalak többségét érintik.

(fotók: MTI/Bodnár Boglárka)

A projektnek köszönhetően a kilencvenegy helyi járatos buszból tizenhármat cserél le a közlekedési vállalat, a flotta átlagéletkora 12,9 évről 9,8 évre csökken. A beszerzés összértéke közel nettó 2,1 milliárd forint, ami a Zöld Busz Program csaknem hetvenöt százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. Az autóbuszok töltőberendezését a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. építette ki a Volánbusz győri telephelyén.

A BYD K9UD típusú járművek kéttengelyes, szóló, alacsony padlómagasságú, városi kivitelű autóbuszok. Utas- és vezetőtéri légkondicionáló, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hely, a felszállást segítő rámpa, elektronikus utastájékoztató rendszer, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszer, valamint USB-töltő – ez mind „benne van” a BYD-buszokban. Töltésük normál körülmények között naponta 2-2,5 óránál többet nem vesz igénybe. Egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár 300 kilométert is képesek megtenni.

2020 elején tizenhét szóló, Mercedes Conecto MB, 2020 szeptemberében huszonkét új, csuklós, Mercedes Conecto G fiatalította Győr helyi állományát.

Az utolsó, 2022. április 9-i menetrendváltozás kiemelten foglalkozott a városközpont autóbuszvonalainak racionalizálásával és lehetőség szerinti fejlesztésével. Az elmúlt egy évben már megszokott és összességében jól bevált módosítások az új elektromos autóbuszok elhelyezésének figyelembe vételével készültek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek