Megháromszorozza jegykiadó automatái számát a MÁV-Start

iho/vasút   ·   2020.01.27. 18:00
400px_mavstart_jegyautomata

A vasúttársaság hosszútávon elkötelezett az utasok igényeinek maradéktalan kielégítése mellett, mindent megtesz annak érdekében, hogy az utasszám növekedjen, a szolgáltatási színvonal emelkedjen, a jegyértékesítési kapacitás pedig bővüljön. E célok elérése érdekében új, a korábbiaknál strapabíróbb, korszerűbb jegykiadó automaták beszerzését és az online jegyvásárlási lehetőségek megújulását jelentették be.

A MÁV-Start 2020-ban 375 új automatát üzemel be a budapesti főpályaudvarokon és az elővárosi állomásokon, megállóhelyeken. Száz készülék kizárólag bankkártyás, míg 275 vegyes, kártyás és készpénzes fizetésre is alkalmas lesz. A korábbiaknál strapabíróbb, korszerűbb, a jegyvásárlás és az utastájékoztatás szétválasztása érdekében kétmonitoros, új berendezések üzembeállítása mellett kiemelten fontos, hogy a vasúttársaság a meglévő 178 automatát is fejleszti. Az elővárosból leszerelt eszközök jelentős módosítás és karbantartás után, új helyszíneken, jellemzően a nagy utasforgalmú vidéki állomásokon és megyeszékhelyeken, valamint a balatoni vonalakon szolgálják majd az utasok kényelmét. Az új automaták beszerzéséről szóló szerződés január 30-án lép hatályba. A beszerzés összköltsége az eszközökkel és kiegészítő költségekkel együtt 4,6 milliárd forint, amit saját forrásból finanszíroz a MÁV-Start.

Dr. Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: „Napjainkban a jegyek 60 százalékát jegypénztárban, negyven százalékát online felületen, MÁV applikáción keresztül illetve jegyautomatákból veszik utasaink. A MÁV vonalon jelenleg 178 automatát üzemeltetünk, ezt a számot megtriplázzuk év végére. Az új automaták próbaüzeme 2020. március végén megkezdődik a Keleti és a Nyugati pályaudvaron. A sorozatgyártás a próbaüzem tapasztalatait is figyelembe 2020 nyár elején indul, hetente tizenöt új automatát helyezünk üzembe. A telepítés év végére befejeződik be. webes jegyvásárlói és utastájékoztatási felület, az Elvira 2020-ban teljesen megújul, mind a felhasználói felület tekintetében, mind működésében.”

375 új jegyautomatát állít üzembe 2020-ban a MÁV-Start (fotó: MÁV-Start Zrt.)

Kerékgyártó József, a MÁV-Start vezérigazgatója kifejtette: „Jelenleg működő 178 jegyautomata rendelkezésre állása meghaladja a kilencven százalékot, de a cél az arány további javítása. Az új, modernebb berendezések távfelügyeleti rendszerrel rendelkeznek, vandálbiztosak, antigraffiti-bevonattal rendelkeznek, és időjárásállóak is, továbbá 28 esőbeállót is telepítenek a készülékekhez. Az automaták a kezelőfelület mellett egy további képernyőt is tartalmaznak, amelyen információkat, reklámokat, illetve havaria-helyzeti közleményeket is megjelentetnek majd. A berendezések rendelkeznek vonalkód-leolvasóval is, így akár a megvásárolt bérlet utáni számlát is ki lehet nyomtatni.”

Megújul az Elvira, tovább fejlődik a MÁV app

A MÁV-Start 2015-től kezdte el az értékesítési rendszerének modernizálását, melynek révén egy központi háttérrendszer szolgálja majd ki az összes jegyértékesítési felületet. Ezen a központi rendszeren keresztül működnek már az állomási pénztárak, a postai vasúti jegyvásárlói modulok, a partneri pénztárak (utazási irodák vagy a BKK-nál lévő vasúti pénztárak), a vonatfedélzeti értékesítés és a MÁV applikáció is. A tervek szerint a MÁV-Start idén ebbe a jegyértékesítő rendszerbe bevonja a jegykiadó automatákat és az online webáruházat is. Ennek részeként 2020 első félévének végére, béta üzemben, a MÁV weboldalán lehetőség lesz egy teljesen megújult felületen a belföldi jegyvásárlásra. A pilot jellegű működés célja, hogy több ezer felhasználó visszajelzéseit feldolgozva a kezdeti hibákat, módosításokat gyorsan végrehajthassák a fejlesztők.

Tovább fejlődik a MÁV alkalmazás, de az Elvira is megújul (kép forrása: MÁV Zrt.)

A belföldi jegyek vásárlását követően a webáruház kibővül a nemzetközi jegyek vásárlási lehetőségével, majd a bérletvásárlással is. A központi rendszer biztosítja, hogy a MÁV applikációba és az új webes megoldásba azonos regisztrációval lehet belépni. Az átjárhatóságot fokozatosan bővíti ki a MÁV-Start a két rendszer között az elérhető funkciók területén is, így például a tervek szerint a MÁV applikációból is megkapják a vásárlók majd pdf formátumban a jegyet, illetve fordítva is, a webáruházban vásárolt jegy is betöltődik a regisztrált felhasználó fiókjába az applikációban.

Az időigényesebb pénztári jegyvásárlással szemben, a jegykiadó automaták gyors jegyváltási megoldása mellett egyre népszerűbb a MÁV app is, melynek regisztrált felhasználói száma napjainkban már meghaladta a 277 ezret. A mobilalkalmazáson keresztül vásárolt jegyek száma az elmúlt egy évben négyszeresére emelkedett: az app segítségével 2018-ban 880 ezer jegyet vásároltak, míg 2019-ben már 4,6 milliót; 2019 végére már tartósan, azaz három egymást követő hónapban meghaladta a félmilliót. Sőt, az év első bérletvásárlási hulláma felülmúlta a várakozásokat, januárban húsz nap alatt több bérletet vásároltak a MÁV alkalmazás segítségével, mint egész decemberben.

A további fejlesztéseknek köszönhetően, február közepétől már az iOS rendszerrel rendelkezők is tudnak majd bérletet vásárolni. A MÁV-Start eltökélt a további fejlesztések mellett, például, hogy a menetrend szerinti indulási idejénél később is megváltható legyen a menetjegy azokra a vonatokra, amelyek a menetrendtől később indulnak. A fejlesztések között szerepel, hogy nem kell majd külön regisztráció az internetes jegyvásárlási felülethez és a MÁV applikációhoz – ezeket egységesíti a vasúttársaság, valamint tovább fejlődnek az alkalmazáson belüli utastájékoztatási funkciók is. Emellett fontos fejlesztési irányvonal a nemzetközi menetjegyváltás lehetősége is, amelyre elsőként a Budapest–Bécs viszonylaton számíthatnak az utasok.

Ezek a kényelmes és gyors megoldások az utasok megelégedésén felül a vasúttársaság pénztáraiban fáradhatatlanul dolgozó több ezer kollégának is könnyebbséget jelentenek.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek