Megkapja a kilencmilliárdos fővárosi kölcsönt a BKV

Kecskés Ágnes   ·   2012.01.25. 14:15
kiskep_kozgy

Megkapja a kilencmilliárd forintos tulajdonosi kölcsönt a BKV. Emellett megszavazta a közlekedési társaság tervezett hatmilliárdos támogatását is szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Döntöttek arról is, hogy a kormánnyal folytatott eredményes tárgyalások befejezéséig zárolják a fővárosi intézmények kiadásaira szánt összeg 10 százalékát, és az önként vállalt – a törvény szerint nem kötelezően elvégzendő – feladatokra szánt pénzt. A kilencmilliárdos hitelt április 30-ig kell visszafizetni.

Megszavazta a közgyűlés a tulajdonosi kölcsönt és a támogatást is a BKV-nak<br>(fotók: Arnold Balázs)

A vitában az ellenzéki szocialista képviselők azt javasolták, hogy az önkormányzat adja vissza nem térítendő támogatásként a kilencmilliárd forintot. Jelenleg ugyanis semmit nem lehet tudni arról, a kormány hogyan tervezi a BKV támogatását, viszont kormányzati segítség nélkül a társaság semmiképpen nem tudja visszaadni az önkormányzati kölcsönt.

Horváth Csaba szocialista politikus vissza nem térítendő támogatást javasolt

Azt Tarlós István sem cáfolta, hogy állami támogatás nélkül a közlekedési társaság fizetésképtelen lesz. A főpolgármester azonban inkább azt hangsúlyozta: a főváros és a BKV közszolgáltatási szerződése április 30-án lejár. Az uniós szabályozás szerint ezután már csak olyan megállapodást lehet kötni, amelyben a BKV-tól megrendelt szolgáltatásoknak megvan a fedezete, a cég működése biztosított. A városvezető szerint ha az állammal közösen nem tudják megoldani a BKV finanszírozását, akkor május 1-jén egyetlen busz vagy villamos sem fog kimenni az utcára.

412-es Ikarusát próbálja életre kelteni egy sofőr a Nyugatinál

A kormányzati döntésről Tarlós István annyit mondott: információik szerint a kabinet a napokban tárgyalja a főváros javaslatát. Ebben a tarifaemelés például nem szerepel. A főpolgármester közölte: a jövedelmekhez viszonyítva Magyarországon az egyik legdrágább a tömegközlekedés, az emeléssel nem tudnának újabb bevételeket szerezni, inkább a bliccelők száma nőne. A főváros egyébként nem tervez járatritkítást sem, csak akkor vizsgálnák meg ezt a kérdést, ha a közszolgáltatási szerződés megkötése másképp nem lehetséges.

A főváros egyébként a 32 milliárd forintos állami normatíva zárolásának feloldását, illetve további 21 milliárd forint állami támogatást kér. Emellett további források bevonásának biztosítását, amelyet az ülésen nem részleteztek, de a hírek szerint a közlekedési adó bevezetéséről és az egységes fővárosi parkolási rendszer felügyeletéről van szó. Felmerült a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztás módosítása, de ezt az öttagú fővárosi tárgyalódelegáció egyik tagja, Rogán Antal – aki egyben parlamenti képviselő és az V. kerület polgármestere is – nem támogatja.

Műszaki hiba miatt feltorlódott 49-es villamosok a kelenföldi végállomás szükség-leszállóhelyénél

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.