Megsemmisítették a szmolenszki katasztrófa előtt landoló gép pilótái elleni eljárást

MTI/iho   ·   2015.03.14. 12:57

A JAK-40 pilótáit, Artur Wosztyl és Rafal Kowaleczko hadnagyokat azzal gyanúsították meg a 2011-ben elindított nyomozás során, hogy légi katasztrófaveszélyt okoztak, mivel a rossz időjárási viszonyok ellenére hajtottak végre leszállási manővert.

2010. április 10-én Szmolenszk mellett, sűrű ködben lezuhant a TU-154-es repülőgép, amelynek fedélzetén Lech Kaczynski lengyel államfő és kísérete utazott, hogy magánlátogatás keretében részt vegyen a Katynban lemészárolt áldozatok emlékére rendezett megemlékezésen. A katasztrófában a lengyel elnökkel együtt kilencvenhat ember halt meg, köztük több politikai és katonai vezető. A JAK-40 fedélzetén a delegációt kísérő újságírók is utaztak. Az onet.pl hírportál szerint az ügyészség „a bűntett elkövetését megerősítő adatok hiányában” semmisítette meg a JAK-pilóták ügyében folytatott eljárást. Az erről szóló határozatot már múlt hétfőn hozta az ügyészség, de csak most került nyilvánosságra. A nyomozás során a lengyel hatóságok egyebek között a szmolenszki irányítótoronyban, valamint a JAK-40 műszerei által rögzített hangfelvételeket elemezte, és arra a következtetésre jutott: semmi nem erősíti meg a pilótákkal szembeni gyanút.

Az onet.pl rámutat: a lengyel sajtó többször idézte Kowaleczko állítását, miszerint az orosz légiforgalmi ellenőrök megengedték, hogy a gép a meghatározott magassági szintnél alacsonyabbra szálljon. Kowaleczko, aki tanúként szerepelt a TU-154-gyel kapcsolatos nyomozásban is, 2012 októberében meghalt, a 42 éves pilóta holttestét a felesége találta meg lakóházuk pincéjében. A lengyel pilótáknak a szmolenszki irányítótoronnyal folytatott kommunikációja fontos összetevője a légi katasztrófa ügyében folytatott vizsgálatnak. A tragédia körülményeiről készült 2011-es orosz jelentés a katasztrófáért a lengyel felet, többek között a pilótákat hibáztatja. Lengyelország azonban nem zárta le a vizsgálatot, a katonai ügyészség kedden 2015 áprilisáig hosszabbította meg az eljárást.

A lengyel külügyminisztérium februárban diplomáciai jegyzékben követelte Oroszországtól a nyomozás szempontjából fontos bizonyító anyagnak, a lezuhant gép roncsának visszaadását. Ez a követelmény bekerült az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásába is, amelyet Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolásával kapcsolatban fogalmaztak meg. Lengyel sajtóértesülések szerint az állásfoglalás arra hívja fel az orosz hatóságokat, „haladéktalanul adják vissza Lengyelországnak” a géproncsot.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az Erdélybe induló Történelmi Székely Gyors zarándokvonatra és az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek