Megtorpant az EU környezetpolitikája

Hörcher Dániel   ·   2011.07.07. 12:20
kiskep

Több hónapos politikai huzavona után kedden elutasította az Európai Parlament a zöldek harminc százalékos kibocsátás-csökkentésre vonatkozó indítványát. A képviselők 57 százaléka ellenezte a 2020-ra vonatkozó 20 százalékos irányszám 30 százalékra növelését. Megtorpant az Unió környezetvédelmi politikája – nem a megvalósításnál, hanem egyből koncepcionális szinten.

A szén-dioxid-kibocsátási limit emelésének legnagyobb ellenzője Lengyelország volt. A közép-európai tagállam volt az egyetlen, amelynek környezetvédelemért felelős minisztere már a szavazást megelőző tanácsüléseken is ellenezte a tíz százalékos emelést. Lengyelország összes európai parlamenti képviselője a nem gombot nyomta a Parlament ülésén.

„Egy gazdasági válság alatt fontos megvizsgálni egy fontos döntés meghozatala előtt, hogy milyen pénzügyi hatásai lesznek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének” – mondta Bogusław Sonik, a jobbközép lengyel kormánypárt európai parlamenti képviselője.

Komolyabb feszültségeket okozott a környezetvédelmi irányelv megtorpedózása az angol belpolitikában. David Cameron sikerének egyik titka éppen az agresszív zöldpolitika volt; nyilatkozataikban a valaha volt legzöldebb kormányként aposztrofálják magukat a toryk. Noha a brüsszeli döntéshozatal előtt Cameron még váltig állította, hogy mindent meg fog tenni a brit képviselők meggyőzése érdekében, végül a szigetország 23 konzervatív delegáltja közül 16 a szigorítás ellen szavazott.

Martin Callanan, a brit konzervatívok európai parlamenti vezetője a Guardiannek nyilatkozott: „A konzervatív képviselők mindig is szkeptikusak voltak abban a tekintetben, hogy az EU-nak egyoldalúan, egy egész világra kiterjedő egyezmény nélkül kellene csökkentenie szén-dioxid-kibocsátását.” Később hozzátette, hogy más nagyhatalmak hasonló elhatározásai nélkül az EU környezetvédelmi erőfeszítései hatástalanok maradhatnak, ellenben jelentős versenyhátrányt jelentenek a konkurenciával szemben. „A kibocsátás csökkentése arra fogja kényszeríteni a szennyezésért felelős legnagyobb európai vállalatokat, hogy az EU-n kívül folytassák tevékenységüket, ahol ugyanolyan környezeti károkat fognak okozni kisebb költségek mellett” – mondta Callanan.

Andy Atkins, a Friends of the Earth nevű szervezet ügyvezető igazgatója szerint a brit konzervatív képviselők álláspontja ellentmond a legújabb tudományos eredményeknek. Atkins szerint a károsanyag-kibocsátás 30 százalékos csökkentése az ipari struktúra átrendeződésével új munkahelyeket és üzleti lehetőségeket teremtene Európában.

A szigorúbb környezetvédelmi szabályokat támogató, ám párttársai által cserben hagyott David Cameron apró szépségtapaszként kedden bejelentette, hogy a brit kormányzati adminisztráció 14 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását. Kevesebbet használják a légkondicionálókat, mindig leoltják esténként a villanyt, és kevesebb elsőosztályú repülőjegyet vásárolnak a munkatársak számára. Az ellenzék szerint éppen az európai parlamenti szavazás bizonyítja, hogy a toryk környezetvédelmi erőfeszítései csak marketingcélokat szolgálnak.

Kapcsolódó hírek