Metró helyett vonattal a prágai reptérre

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.12.21. 11:15
kiskep
Andrej Babiš kormányfő-helyettes és pénzügyminiszter egy konferencián azt nyilatkozta, az új közlekedésügyi miniszter egyik fő feladata a prágai repülőtérre vezető vasút építése lesz.

Praha-Liboc megállóhely<br>(fotók: praha-kladno.cz)

A Prágai Václav Havel Repülőtérre vezető vasút ügye már több mint húsz éve a terítéken van, mégis az összes terv egyelőre csak papíron hever. A reptéri vasút ügye bekerült a jelenlegi kormány hivatalos programjába is.

Jakub Ptačinský, a  cseh vasútiinfrastruktúra-kezelőség (SŽDC) szóvivője szerint már most biztos, hogy a Ruzyně-ra vezető vasútvonal a jelenlegi Prága–Kladno vonalból kiváló szárnyvonalként épülhetne meg Dejvice és Veleslavín városrészeket érintve. A már meglévő vasútvonalat felújítanák, amelynek köszönhetően kétvágányú, villamosított vonal jönne létre. A felújítás első üteme jövő tavasszal kezdődik a Negrelli-viadukt korszerűsítésével. Egyelőre még nem tudni, a meglévő vasútvonalból a reptérre vezető kitérő Jenečeknél, vagy Hostivicénél épül meg. Ez várhatóan csak 2018-ban derül ki.

Szép lesz, ha lesz...

Ptačinský elmondása szerint már folyamatban van a gyorsvasút egyes szakaszainak felújítására irányuló építési tervek kidolgozása. A Negrelli-viadukt átépítését követően a Masaryk pályaudvar korszerűsítése következik. Az egyes szakaszok felújítási munkálatai folyamatosan kapcsolódnak majd egymáshoz úgy, hogy Kladnót mielőbb kétvágányú villamosított vasúti pálya kösse össze a cseh fővárossal.

A Václav Havel Repülőtér egyike azon kevés európai reptereknek, amelyeknek még nincs közvetlen vasúti kapcsolata a főváros központjával. Az utasoknak így autót, taxit, vagy autóbuszt kell igénybe venniük. Jakub Puchalský, a Cseh Aeroholding szóvivője hozzátette: „elsődleges célunk a repülőtér vasúti hálózatra való kapcsolása, de ennek kivitelezése nem tőlünk függ.” Éppen ezért jelenleg azt mérlegelik, hogyan lehetne javítani a buszközlekedést.

A reptéri megálló látványterve

Mindeközben elkészült az Ostrava-Mošnovban lévő reptérre vezető vasút, amelyen a vonatok a tervek szerint tavasszal kezdenek el közlekedni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek