Metrópótlás: már november 2-ától utazhat több elkerülő járattal

iho/vasút   ·   2020.10.31. 18:00
00_m3_metropotlas1102

Az M3-as metró középső szakaszának felújítása idején a BKK nemcsak metrópótló buszokat indít, de bővíti a metró lezárt szakaszát elkerülő közösségi közlekedési járatok kínálatát is, további alternatívát kínálva a fővárosban utazóknak. Ezeknek a régi-új járatoknak a döntő többsége már november 2-ától, hétfőtől használható.

Az M3 metró felújításának harmadik, belvárost érintő üteme 2020. november 7-én, szombaton kezdődik a Nagyvárad tér és a Lehel tér közötti szakasz teljes lezárásával. A metró hétköznap és hétvégén is Kőbánya-Kispest felől a Nagyvárad térig, Újpest-központ felől pedig a Lehel térig jár majd. A kimaradó szakaszon a rendelkezésre álló kapacitás maximális kihasználásával a legtöbb útszakaszon buszsávban közlekedő, csúcsidőben 45 másodpercenként induló pótlóbusszal lehet majd utazni.

Ahogy korábban, a BKK a metró középső szakaszának felújítása idején is a legtöbb városrész felől bővíti a lezárt metrószakaszt elkerülő, közvetlenül a belváros vagy az üzemelő metróvonalak felé közlekedő járatok kínálatát. Ezért érdemes megfontolni, hogy úti céljukat ne feltétlenül a metrópótló buszokkal, hanem a nagy kapacitású, többségében az északi és a déli metrópótlás során már megszokott és sikeresen bevált alternatív utazási lehetőségeket nyújtó járatokat kihasználva, új utazási irányok igénybevételével érjék el. Az alternatív eljutási lehetőséget nyújtó járatok döntő többsége már november 2-ától, hétfőtől használható, hogy a fővárosban utazók megismerhessék és kipróbálhassák a nekik legmegfelelőbb közlekedési módot, ezáltal felkészülhessenek a november 7-én induló belvárosi metrópótlásra.

(térkép: BKK)

  • A déli metróvonal-szakaszon megszokott, alternatív eljutási lehetőségeket biztosító buszjáratokkal továbbra is lehet utazni, azaz továbbra is közlekedik a Boráros tér felé a 223M, a Határ úti metróállomás felé a 194M és az Örs vezér tere felé a 161E autóbusz.
  • Az Alacskai úti lakótelep és Pestszentimre térségéből közlekedő 254M gyorsjárat a lezárt metrószakasz elérése helyett a Nagykőrösi út–Illatos út–Soroksári út útvonalon közvetlenül a Nagykörút vonaláig, a Boráros térig közlekedik, ahol a sűrűbben közlekedő 2-es és a 4–6-os villamosra is át lehet szállni. Az autóbuszokról az 1-es villamosra ezentúl a Közvágóhídnál lehet átszállni.
  • A 23E gyorsjárat ezentúl nemcsak csúcsidőszakban és hétvégén, hanem hétköznap egész nap – azaz csúcsidőn kívül, napközben és este is – közlekedik. A 23E gyorsjárat a Pesterzsébeti lakótelepről induló utasok kényelme érdekében továbbra is a Topánka utcából indul, a lakótelepen körjáratként közlekedik, ezentúl azonban mindig ugyanabban az irányban, a Határ út–Török Flóris utca–Topánka utca–Baross utca nyomvonalon járja be a lakóövezetet.
  • A 72-es trolibusz mostantól 72M jelzéssel hétköznap is meghosszabbított útvonalon, Zugló és – a Bajcsy-Zsilinszky út–Kiskörút–Baross utca útvonal érintésével – az Orczy tér között közlekedik, többletszolgáltatást kínálva a metrópótló járat belvárosi útvonalán.
  • A 73-as trolibusz a belvárosi kapcsolat erősítése érdekében 73M jelzéssel továbbra is a Bajcsy-Zsilinszky úton át, a Deák Ferenc térig meghosszabbított útvonalon közlekedik.
  • A Népfürdő utcai és a Dagály utcai lakótelep közvetlen eljutási lehetőségeit fejlesztve a XIII. kerületből a Dózsa György úton át közvetlenül a Keleti pályaudvarig közlekedő a 79-es trolijárat ezentúl 79M jelzéssel meghosszabbított útvonalon, a Népfürdő utcán át a Dagály utcáig közlekedik, érintve a Dunavirág utca–Esztergomi út környékét is.
  • Az újpesti Rózsa utcai lakótelep jobb kiszolgálása érdekében a 20E autóbusz – az északi metrószakasz pótlásakor alkalmazott forgalmi rendhez hasonlóan – megáll a Keleti pályaudvar irányában a Munkásotthon utca megállóban is.

A közlekedési változások részletesen megismerhetők a www.bkk.hu/m3felujitas címen, utazásuk megtervezéséhez pedig a metrópótlás ideje alatt is érdemes lesz a BKK Futár alkalmazást használni, amely valós idejű járatinformációk alapján az optimális útvonalat számolja ki úti céljuk eléréséhez.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek