Mi (nem) jön még?

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.03.21. 16:20
Pend_01

A cseh vasúthálózatról ideiglenesen teljesen eltűnnek a Pendolinók, azaz a 680-as sorozatú szerelvények. Az követően, hogy a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették a saját üzleti kockázatra közlekedtetett Supercity Pendolinókat Prága és Ostrava között, március 21-étől már Prága és Cheb között sem járnak ezek a vonatok. Eddig itt IC kategóriában még közlekedtek naponta kétszer. Az utolsó Pendolino szerelvény szombaton reggel tér vissza Chebből Prágába, de innen már nem fordul vissza, tárolóvágányra viszik társaihoz. A Cseh Vasutaknak hét Pendolinója van, amik igazából a vasúttársaság prémiumkategóriás járatait fedik le. Most viszont kényszerpihenőt rendeltek el náluk, mivel nagyon visszaesett az utazás iránti érdeklődés.

A Hungária EC szerelvénye húz el a Szudéta-vidéken

A Cseh Vasutak tájékoztatása szerint nagy mértékben átrendeződik az ország kiszolgálása a vonatokkal. Ott, ahol ez megoldható (márpedig itt megoldható), csak a többmegállós gyorsvonatok közlekednek szombattól, vannak olyan állomások, ahonnan a koronavírus előtti időkkel ellentétben nem lehet majd közvetlenül eljutni a cseh fővárosba. Ilyen például az imént említett Cheb is a nyugati határszélen. Az északi vonalon Ústí nad Labem állomáson kell átszállni, a déli vonalon pedig Plzeňben.

Több expresszjárat is megszűnik szombattól az országban. Azok az expresszek, amelyek nemzetközi járatok helyett csak belföldön, általában a cseh határállomásig közlekedtek, azok nagy része szombattól visszavonásig nem közlekedik. Ilyenek például a Jižní express, vagy Zápaní express (Déli és Nyugati Expresszek). Ezeken a viszonylatokon a több állomáson megálló gyorsvonatokat lehet igénybe venni.

Prágában nyúlik a főpályaudvar előtti alagútba az Ostravából érkező Pendolino

Közben leálltak a Berliner EC vonatok is, amelyek néhány napig még legalább a Prága–Děčín útvonalon közlekedtek, nem jár már a Hungária EC sem Děčín és Břeclav között. Az Oláh-vidéki expresszek (Valašský expres)  is már csak Horní Lideč és Olomouc között közlekednek, Olomouc és Prága között pedig a Slovácký és Zlínský expresszek maradnak forgalomban. A cseh koronavírus-menetrend szerinti országos járattérkép itt található.

Ústí nad Labem állomásra érkezik egy 162-es Persing, amelynek a szerelvényére majd rájár a várakozó 362-es Eszó

Több cseh városban a tömegközlekedési eszközökre csak szájmaszkban (vagy legalább sállal eltakart arccal) lehet fölszállni, sok helyen, mint Prágában is, szünidei menetrend van érvényben, s korlátozták az éjszakai járatokat is. Saját tapasztalatból tudom, hogy valóban kevesen utaznak a prágai közlekedésben, öt–tíz utas van egy-egy buszjáraton, s mindenki betartja a szájmaszk viselésére vonatkozó szabályt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek